МВР разби лихварска банда, рекетирала длъжници

МВР е разбило организирана престъпна група, която рекетирала чрез физически и психически тормоз длъжници на фирмата за бързи кредити "Кредитлайн" ООД, съобщи във вторник главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров.

Лихварската банда е действала от началото на януари 2009 г. до март т.г. в Ямбол, Бургас и Хасково. Задържани са общо 20 души, на 12 от които вече са повдигнати обвинения за рекет, уточни ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

По думите ѝ се издирват още трима заподозрени за участие в групата. Обвинителката обяви и, че досега са разпитани около 80 свидетели, половината от които – пред съдия. Разпитите продължават.

От изнесените от Лазаров данни стана ясно, че рекетьорите са служители на "Кредитлайн", а лидерът им Камен Желев имал сключен трудов договор с финансовата къща. Според разследващите той бил "негласен собственик на фирмата". Само през последните месеци групата реализирала печалба от близо 1 млн. лева на месец, каза още главсекът на МВР.

Шефът на ямболската полиция Генчо Иванов уточни, че подчинените му са получили оперативни данни за дейността на бандата през 2012 г. От думите му стана ясно още, че преди това МВР не е получавало сигнали от потърпевши.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?