МВР разчита и на европари, за да компенсира планираните бюджетни съкращения

МВР разчита и на европари, за да компенсира планираните бюджетни съкращения

МВР ще разчита и на пари по европейски програми, за да покрива разходите си, заяви вътрешният министър Валентин Радев. Министерството е лидер по харчене на бюджетни средства, при това непрекъснато покачващи се в последните години. За тази година бюджетът му е над 1.2 млрд. лева. Според средносрочната бюджета прогноза, обявена в петък, парите за МВР ще се свият с около 300 млн. лв.

"Ще направим оптимизация. Трябва да се идентифицира трудът на хората, да се види къде има пробойни, какво може да се спести, да се използват в голяма степен европейските пари. В момента в МВР ще влязат доста средства от европейски програми, включително по председателството – за охрана на НДК, за охрана на летища, на пътища. Така че ще се направи този баланс. Мисля, че няма да има загуба във финансов аспект", коментира Валентин Радев в неделя пред БНР.

Той каза, че текат конкурси за запълване на състава на МВР и ще има териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на присъствието на униформени полицаи в малките и средноголеми населени места - чрез назначаване поне на 1 000 униформени служители на полицията и жандармерията.

Ще се наблегне на дейността на мобилните групи, така че където и да са, хората да знаят, че има ли сигнал, до минути ще пристигне полицейски служител или екип, посочи Валентин Радев.

Той изтъкна сериозните отговорности на МВР и службите по мерките за сигурност по време на българското председателство на Съвета на ЕС: "Представителите на Европейския съюз, които ще присъстват на наша територия, трябва да са сигурни, че това, което виждат в Европа, в Брюксел и на други места - същите неща ще видят тук: същите проверки, същата сигурност - и в НДК, и в Бояна. Те не трябва да намират разлика между други председателства и това, което ще се случи в България. Това е голямото предизвикателство".


Ще се хвърлят усилия и в областта на киберсигурността, увери вътрешният министър.

Дано успеем да овладеем тази ситуация като общество, защото тази война по пътищата не може да продължава, заяви Радев по повод прегазения пътен полицай в Пловдив, като изрази надежда мерките на МВР да доведат до намаляване на жертвите на пътя.

Законът за движение по пътищата трябва да се промени, уточни още Радев, като по повод многобройните поправки на закона досега посочи: "Очевидно трябва по-издълбоко да бъде променен този закон. Експертите ще предложат точно как да стане, за да спре тази война по пътищата толкова години".

Валентин Радев, който в предишния парламент бе зам.-председател на комисията по отбрана, потвърди мнението си, че връщането на наборната военна служба е икономически необосновано, а ефективността на наборния войник е много ниска.

"Може би за много хора това звучи много добре, но това не е възможно. Най-малкото е нерационално. Парите за наборните военнослужещи са много по-големи - 2 300 лева на месец, докато 1 400 лева струва в момента един професионален войник. Вижте каква е разликата само тук: разходите за единия, и разходите за другия. Много по-евтино във времето и много по-професионално се работи с професионалния войник", каза Радев по повод мераците на министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за връщане на задължителната казарма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?