МВР разкри първата нарколаборатория за "пико" у нас

Първата в България лаборатория за производство на синтетичния наркотик "пико" бе разкрита при полицейска операция в Луковитско, ръководена от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Това е втората успешна акция срещу производители на дрога в рамките на една седмица.

От лабораторията са иззети субстанции за производството на хапчетата пико - тулол и фосфорна киселина, йод на кристали и 450 блистера с около 9000 таблетки ефедрин, съобщи МВР. От заловеното количество суровини е можело да бъде получен около 1,6 килограма синтетичен наркотик, който по оценъчни цени на прокуратурата е за около 540 000 лева.

По принцип "пико" е наркотик, който се внася в България от средата на миналата година, на досега не е засичано да се произвежда на място, това е първият такъв случай, каза директорът на РДВР-Ловеч полк. Светослав Петров.

"На дребно" едно хапче се продава между 18-20 лева, колкото е средната цена на използваното доскоро екстази. Ефектът от пико обаче е по-ударен и по-дълготраен, обясниха участници в операцията.

Производството е разкрито малко преди да бъде получен крайният продукт, обясниха участници от НСБОП в операцията, цитирани от БТА.

Много е трудно да бъде засечено такова производство, защото синтезът е рискован - може да се стигне до взрив при невнимание, коментираха полицаи. Те обясниха, че в същото време този вид дрога се произвежда лесно и бързо, без да е нужно специално оборудване и дори течаща вода. Нужен бил само топлинен източник за разлагане на ефедрина.

При производството се отделя цветен дим и характерна миризма, затова за нарколаборатории се избират обезлюдени места, твърдят участници в операцията.

Самият ефедрин се внася от Турция или се доставя от местни фармацевтични фирми според участници в операцията.

При операцията е задържан 33-годишен мъж, който е фелдшер по образование. Засега той е задържан за 72 часа. Следственото дело, образувано по случая, ще бъде наблюдавано от Върховна касационна прокуратура, а по него ще работят ловешката окръжна прокуратура и следствието в Ловеч.

Готовият наркотик е щял да бъде пласиран в Ловешко и в околните райони. Лабораторията е дело на лица, свързани с организирана престъпна мрежа, която действа в Централна България. На въпрос има ли връзка с разкритите напоследък лаборатории служители от НСБОП отговориха, че няма, но покрай тяхното разкриване е станало ясно, че има производство и в Луковитско.

Споделяне

Още от България