Цар Киро, Дон Цеци и Ицо Папата вплетени в нова криминална сага

МВР разкри завера за разчистване на сметки между ромски барони

Мащабното разследване за подготовка на три убийства изненадващо ще подмине спецсъда

Папата и Дон Цеци в съда на едно от заседанията по делото си за изнудване. Снимка: БГНЕС

Мащабна завера за разчистване на сметки между мастити ромски барони бе разкрита от МВР. Това стана ясно в четвъртък от официалното съобщение на прокуратурата, в което бе обявено, че задържаните преди ден Любомир Илиев – Къдравия, Георги и Васил Горанови ще бъдат обвинени за подготовката на три убийства заедно с търпящия напоследък цялата строгост на закона Кирил Рашков – Цар Киро.

Странното в случая е, че след около 24-часово пълно мълчание от страна на разследващите, в крайна сметка се оказа, че това дело няма да стигне до специализираните прокуратура и съд, тъй като заподозрените ще отговарят единствено за приготовление за убийство по член 117 от Наказателния кодекс (НК).

Причината е, че в разрез с обичайната си практика държавното обвинение този път е съзряло само обикновено съучастие между задържаните, а не поредната престъпна банда. Така разследването би трябвало да бъде поверено на Софийската районна прокуратура (СРП), потвърдиха пред Mediapool от обвинението.

Според единственото засега официално съобщение по повод акцията на МВР, от юни до края на септември 2011 г. четиримата планирали покушенията на Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и на ромските босове Цветелин Кънчев – Дон Цеци и Христо Върбанов – Ицо Папата. Любомир Илиев е обвинен персонално и, че подстрекавал "друго лице" да убие Върбанов срещу сумата от 100 000 евро. Евентуалните мотиви засега не се уточняват.

Пълна мъгла обви делото в първите часове след арестите

 

Обичайно за практиката на МВР в подобни случаи първите часове след арестите на Къдравия и братята Горанови изобилстваха единствено от неофициална информация, подавана от източници в ГДБОП. Имената на потенциалните жертви Ицо Папата и Дон Цеци обаче бяха спестени. Появата на Цар Киро като предстоящ обвиняем също бе изненада.

 

Общият фон на тайнственост бе обхванал държавното обвинение до ранния следобед в четвъртък, като официална информация бе отказвана от всички възможни звена в прокуратурата с обяснението, че няма никаква яснота по кои текстове ще бъдат привлечени към отговорност тримата задържани, както и кой ще поеме разследването оттук-нататък.

 

Междувременно самият Христо Върбанов допълни тази атмосфера с изявлението си пред БНР, че познава и тримата арестанти и е в "прекрасни отношения" с тях. По думите му единият от братята Горанови дори му бил колега в Мешерето, където Папата изпълнява функциите на председател.

 

"Това ме изненада страхотно. Никога не съм допускал, че те може да имат нещо срещу мен. Между нас никога не е имало конфликт. В Мешерето е имало спорове, но това е нещо нормално", коментира ромският лидер в четвъртък сутринта.

 

По отношение на другата евентуална "мишена" – Олег Янев от ВКП, Върбанов не можа да се сети нищо. Спомни си единствено, че преди време е имал индиректен конфликт през медиите с назначения за шеф на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Поводът бил, че обвинителят "защитаваше някои хора, които са извършили тежки криминални престъпления срещу мой първи братовчед, който беше застрелян в дома му".

 

МВР: Покушението на Янев е планирано заради водени от него дела

Засега единствено шефът на главна дирекция "Криминална полиция" Ангел Антонов хвърли светлина върху мотивите на заподозрените да отстранят прокурора от ВКП. Ставало въпрос за няколко дела за убийства, които той водел в миналото.

"Засега сведенията са ни за три убийства. Достатъчно висока сума, която се е събирала в определена каса за тази цел. В момента се извършват процесуално-следствени действия, имаме мерки, повдигнати за 72 часа на лицата. Извършени са обиски съответно в градовете Костинброд и Левски по домовете. Открити са множество ценности, парични знаци, документи, компютри и т. н.", обясни пред БНР висшият полицай.

Въпреки първоначалното решение на прокуратурата да повдигне обвинения само за съучастничество в подготовка на "мокрите" поръчки, Ангел Антонов допусна, че в хода на разследването заподозрените може да бъдат привлечени към наказателна отговорност и за организирана престъпна група. Това автоматично би пратило казуса на новите специализирани структури.

Папата – подсъдим, щатен свидетел и "мишена"

Останалите две "проектомишени" Ицо Папата и Дон Цеци отдавна са в полезрението на медии и разследващи, като за последно бяха обвинени за изнудването на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов. Делото им в Софийския градски съд обаче все още е на съвсем ранен етап.

Междувременно през последната година Христо Върбанов се превърна едва ли не в щатен свидетел на пракуратурата, като първо даде показания по мегаделото "Килърите", след като случайно бе разпознал задържания за няколко опита за убийства Георги Петков – Дачи, като човека, който стрелял и срещу него през февруари 2009 г.

След това се превърна в основен свидетел и по делото, добило популярност като "Килърите" 2, по което обвинения бяха повдигнати на друг ромски барон – Станчо Владов. Той бе обвинен като поръчител на покушението срещу Тани Танев. По неофициална информация на Mediapool заподозрян като извършител на това убийство за кратко е бил и пряснозадържаният Любомир Илиев – Къдравия, който обаче се разминал само с няколко разпита като свидетел.

Между фамилиите на Върбанов и Владов има дългогодишна вражда, като самият Владов разказа след ареста си през февруари 2011 г., че причина за показанията на Папата срещу него били сигнали за отвличане и рекет.

Върбанов не пропусна да се изяви и по отношение на обвиняемия за две закани за убийство и неплащане на данъци Кирил Рашков, за когото обяви, че Мешерето би му издало смъртна присъда, ако имало такива правомощия. Това се случи след едно от първите неуспешни заседания по делото за изнудване срещу него и Дон Цеци в края на септември 2011 г.

"Цар Киро в момента е на дъното, той е един болен човек. Богатството му го е заслепило и не познава хората. Това е луд човек – от 30 години няма един работен ден и един лев няма внесен данък в държавата", заяви тогава Папата с уточнението, че близки до фамилията Рашкови редовно били осъждани за трафик на наркотици в Гърция, Италия, Англия и Австрия. В България обаче нямали проблеми, тъй като самият цар Киро се хвалел, че познава "най-силния човек в БОП-а" (от ГД "Борба с организираната престъпност" – бел. ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?