МВР с изненадващ ход срещу нападенията над полицаи – обучения по самоотбрана

Радев иска подчинените му да знаят "точно как" да се пазят с оръжие "или други помощни средства, или дори без средства"

МВР с изненадващ ход срещу нападенията над полицаи – обучения по самоотбрана

Нападенията над полицаи по време на службата им се увеличават през 2017 г., обяви в четвъртък вътрешният министър Валентин Радев, отбелязвайки, че тревожната тенденция засяга и други държавни служители, като лекарите и учителите, например.

Той акцентира върху тази тема по време на редовната си месечна пресконференция, подчертавайки, че "ще направя всичко възможно с колегите ми тези нива да не ги отчитаме следващия път, когато решим да говорим за посегателства над полицаите".

Всъщност ръководството на МВР е решило да се бори с агресията срещу служителите си по две направления – информационно и методическо. Първото бе осъществено от самия министър в четвъртък: "Да предупредим гражданството и го правим в момента – това не е добра практика, виждате посягат и на лекари, на учители и т.н. Тя е обща тенденция едва ли не..."

Второто направление провокира известно недоумение сред присъстващите журналисти, тъй като се припокрива изцяло с професионалната характеристика на полицаите – да опазват реда, гражданите и себе си от престъпни посегателства. От думите на Радев обаче стана ясно, че явно доста от подчинените му имат нужда от повторно обучение по самоотбрана, въпреки че би трябвало вече да са минали тестове, за да бъдат назначени на работа в МВР.

"Нашето задължение и това, което ние можем да направим, е да обучим, да акцентираме на полицаите точно как да използват, включително оръжие, когато се самоотбраняват. Или други помощни средства, или дори без средства. Къде е границата? Много е важно за нас тази граница да бъде ясна не само на нашите служители, но на първо място това е нашето задължение да го направим за тях, а след това да бъде обяснено и чрез вас, разбира се, и на гражданството. Да е ясно докъде са правомощията. Докъде и защо не трябва да се посяга на държавни служители и в случая на МВР", опита се да обясни логиката на идеята си вътрешният министър.

"Ако искаме те да ни пазят, да се отнасят добре към нас, никой не трябва да си позволява. Но отделно казвам и не случайно споменавам и лекари, и учители, тенденцията е обща. Но моята грижа и грижата на политическото ръководство е МВР и ние ще направим необходимото", демонстрира своята решителност Валентин Радев.

Притесненията му за способността на полицаите да съхранят физическата си цялост по време на работа се свързани факта, че през първите шест месеца от тази година нападенията над униформени в страната са се увеличили с 27% в сравнение с този период през 2016 г. През цялата минала година тези случаи са 284, през 2015 г. са 196, а само през първата половина от тази година вече са регистрирани 176 посегателства над полицаи.

Като особено отличаващ се в това отношение град, Радев посочи Бургас, където за първите шест месеца от т.г. е имало 37 подобни инциденти при 47 за цялата минала година. Притеснителна за министъра е и статистиката от Плевен – 13 нападения над полицаи за първата половина от т.г. при 24 посегателства за цялата 2016 г. Като друг град със засилваща се агресия срещу униформените, той отличи София, но без да посочи конкретни данни.

Споделяне

Още от България