МВР с нова версия за опожаряването на крана пред НДК

БСП отрече да стои зад палежа, който според ДСБ е по методи от нелегалния период на БКП

МВР с нова версия за опожаряването на крана пред НДК

МВР смени версията си за палежа на огромния кран, демонтиращ паметника пред НДК.
По-вероятно е кранът да е бил полят вътре с нещо, а човекът, който го е подпалил, също да е бил вътре зад загражденията, обяви в понеделник директорът на столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов. Преди ден версията на полицията бе, че кранът е запален с коктейл "Молотов", хвърлен през оградата и поради това никой не е забелязал извършителя на престъплението.


80-тонният кран, който демонтира паметника "1300 години България" пред НДК, бе подпален в нощта на събота срещу неделя. При инцидента нямаше пострадали, но случилото се ще забави демонтажа на монумента и възпламени политическите страсти.
След преглеждане на записите от охранителните камери разследващите не са успели да установят мятането на коктейл "Молотов". Това е наложило и повторен оглед в понеделник, за да се изясни причината за запалването.

"Отхвърляме версията засега на този етап да е запален кранът с бутилка, която е хвърлена отвън. Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията", каза Иванов.


"Една от версиите, по която се работи е да е съпричастен и пазачът, който е охранявал обекта, това в момента се проверява", каза шефът на полицията.
По думите му охранителят не е действал професионално, защото сигналът, който подал на 112 е след пожара. Първият сигнал е от очевидци. "Той се е обадил след това (след очевидците)", посочи Иванов.


Засега 42-годишният охранител е само свидетел по делото. На този етап все още няма заподозрени. Другите версии, по които се работи към момента, са за вандализъм от страна на хората, които протестират срещу демонтажа на паметника.

Охраняващите твърдят за всекидневни набези по обекта, полицията нехаела

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за всекидневни набези по обекта, където в нощта срещу неделя бе подпален 80-тонният кран. Охраняващите твърдят, че информационната табела редовно е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни, предаде бТВ.

До момента разследващите са на мнение, че става дума за умишлен палеж, при това добре обмислен, за което говори и избраното време – малко след три през нощта, когато площадът около НДК е почти безлюден, което дава възможност на подпалвачите да действат и да се измъкнат незабелязано, както и да не рискуват живота на случайни минувачи, ако кранът се беше срутил.

Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета. Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата. "Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха - "Днеска сме двама. Утре сме две хиляди"", обясни той, цитиран от бТВ.

Демонтирането на разпадащия се соцмонумент "1300 години България", известен сред столичани като седмоъгълен, осмоъгълен или шестокрилен "петох..ник", бе разпоредено миналия месец от Столична община. Драмите около този паметник – каква е художествената му стойност, какъв символ е и да го има или не – се сведе до непреходния за България конфликт между комунисти и антикомунисти.

Почеркът на палежа е "партизански"?

Затова и голяма част от коментарите в социалните мрежи за това кой е подпалил крана са в една единствена посока – хора, които са привърженици на паметника и че почеркът на палежа е "партизански".

Част от тях са викани са на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във Фейсбук.

Привърженик на паметника: Искахме да сложим знаме, не да палим

Николай Билалов, представител на подкрепящите запазването на паметника, посочи, цитиран от бТВ, че те са искали да сложат знаме, а не да палят.

Въпреки че официална версия на разследващите все още няма, хората на обекта вече имат представа от къде са влезли подпалвачите. Според тях те са се крили при близките палета, откъдето са хвърлили и запалителните течности по крана. Пред нощта на пожара дори са предупредили охранителя. В 3.20 ч. той е чул шум в противоположната посока на крана и отишъл да види какво става, а десетина минути по-късно пламъците лумват.

Предстои демонтиране на изгорялото съоръжение. То е опасно, тъй като стрелата може да се срути. "Експлозия не, но хидравличната течност я няма и стрелата може да се стовари и да има много жертви", коментира гл. ком. Николай Николов от дирекция Пожарна безопасност.

Столична община разширява периметъра на безопасност около обекта. Тежащата около 80 тона машина е повредена сериозно и към момента няма яснота дали ще може да бъде изтеглена на собствен ход, заявиха от фирмата собственик на крана "Марица Менпауър" пред Mediapool и отказаха повече информация, заради коментари на журналисти, че "фирмаджиите това заслужават".

Около 1 дка е бил периметърът на безопасност около паметника, но сега се разширява с още около 200 кв.метра, за да се гарантира безопасността на преминаващите хора, казаха от Столична община пред Mediapool.

От общината признаха, че са очаквали провокации, но не са допускали, че те може да бъдат такива, които да застрашават живота на хората.

След инцидента авторът на паметника проф. Валентин Старчев в интервю пред бТВ заяви, че "ще търси всички възможни пътища" да спре демонтажа му. Според него решението за премахването му е политическо, защото е правен по времето на социализма.

Кранът е собственост на "Марица Менпауър"

Тежащият около 80-тона кран е собственост на регистрираната в Пловдив компания "Марица Менпауър". Фирмата е собственост на Ангел Янков (60%) и Йордан Георгиев (40%).

Компанията предоставя мобилни и автокранове под наем. Машината е била използвана при разчистването на цистерните след тежкия жп взрив в Хитрино. Стойността ѝ е около 1 млн. евро, по неофициална информация е била застрахована.

Палежът няма да оскъпи демонтажа на паметника, но ще го забави

Палежът на крана няма да оскъпи махането на паметника, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в понеделник. Пораженията върху съоръжението обаче ще забавят демонтирането.

Фандъкова благодари за бързата реакция на пожарната и допълни: "Очевидно умишлен акт. За съжаление хората, които са го замислили и са го провели, не са изобщо помислили за това, че са можели да пострадат и живи хора. Полицията разследва случая, така че със сигурност очаквам да бъдат намерени извършителите - предоставили сме всички записи от камерите, които имаме в парка на НДК и се надявам наистина това да се случи бързо."

Палежът ще забави разчистването на монумента, казаха от "Софинвест" пред Mediapool без да се ангажират с колко. Общинското дружество е било избрано чрез вътрешно възлагане от общината да изпълни поръчката по демонтажа.

Стойността на сключения договор е за около 400 000 лв., а паметникът е трябвало да бъде премахнат за около месец. Предварителните изчисления са показвали, че от предаването на металните отпадъци от монумента общината ще си върне част от сумата по демонтажа.

До събота вечерта от него са свалени скулптурните фигури и са откарани за съхранение в Националния исторически музей в Бояна.

Столичният общински съвет взе решението за демонтиране на паметника през 2014 г. От тогава се точеха дела срещу него в съда.

На мястото на "седмоъгълния петох.йник", както е известен паметника, трябва да бъде възстановен Войнишкият мемориал на Първи и Шести софийски пехотен полк, който е премахнат по времето на социализма, решиха още общинските съветниците пред три години.

БСП се разграничи от внушенията, че стои зад палежа

БСП, чиито членове и депутати като Нона Йотова участваха миналата седмица в митинг за защита на монумента, се разграничи от внушенията, че именно активисти на левицата стоят зад опожаряването на крана.

Според бившия ни посланик в Русия Илиян Василев с акцията си по тъмна доба анархокомунистите "загатват за "бойните" способности на паравоенните формирования, които се градят под надзора и с парите на Москва". Той дори сравни подпалването на крана с тероризъм.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", гласи лаконичното съобщение на БСП, разпространено от името на широкото партийно ръководство.

ДСБ: Това са методи от нелегалния период на БКП

В специална декларация за палежа на крана ДСБ заяви, че това са методи от нелегалния период на БКП. "Демократи за силна България" осъжда категорично вандалския акт на запалване на крана, предназначен за демонтиране на паметника "1300 години България", заявява партията и припомня, че премахването на монумента на проф. Старчев бе гласувано от Столичния общински съвет – върховен орган на местното самоуправление, като същото бе потвърдено от българския съд. Този акт е явен опит за възпрепятстване дейността на държавните органи, посочва ДСБ.
Възмутени сме от липсата на адекватна реакция от страна на МВР и компетентните органи относно деяние, което може да бъде квалифицирано единствено като саботаж с политическа цел. Настояваме този палеж да бъде третиран като непосредствена заплаха за живота и здравето и на гражданите на София, призова ДСБ.

Напомняме, че това са средства и методи от нелегалния период на БКП, от които те никога не се разграничиха и осъдиха. Изразяваме тревога и от липсата на реакция от страна на ръководството на БНР по повод изказването на журналиста Петър Волгин в подкрепа на палежа. Подобна позиция насърчаваща опасен вандализъм в центъра на европейска столица е не само цинична, но и би следвало да се тълкува като подстрекаване към опасни за демокрацията действия, заяви още ДСБ по повод коментар в социалната мрежа на водещия от БНР Петър Волгин, че опожаряването на крана е "легитичен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София".

По-късно в понеделник ръководството на БНР се разграничи от Волгин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?