МВР събира подкрепления заради "Великото народно въстание"

Бесилки, ковчези, окървавени агнешки главички в деня преди големия протест в София

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_15dd33d22eb6f109fb3f32977683fadd.jpg

МВР събира подкрепления от цялата страна в очакване на големия протест в София, обявен като "Велико народно въстание". В социалните мрежи във вторник следобед бяха публикувани множество снимки на пътуващи към столицата полицейски кордони. В София струпване на автомобили имаше около Централна гара, където се намира Второ РПУ.

Полицаи от всички градове, съединявайте се

По традиция от МВР не казват какви сили ще се използват. От полицията никога не се ангажират с числа и обясняват, че ще има толкова служители, колкото трябва. Във вторник обаче от СДВР обявиха, че очакват провокации на протеста в сряда. Те призоваха и граждани, и медии да им посочват провокаторите.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_e3e45b615c8d66e59a40c10ab355465a.jpg

"В интернет пространството има достатъчно мнения на граждани, които са с явни намерения и изразяват собствено мнение, че не следва мероприятието да е мирно", заяви старши-инспекторът в "Охранителна полиция" на СДВР Иван Георгиев.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_50d762d5404df30865ab1fb9d9db141a.jpg

Той уточни, че в района, където има палатки, т.е. пред сградата на бившия партиен дом, ще им достатъчно полицаи. Именно там се очаква да е най-голямото струпване на хора. В сряда за първи път депутатите ще влязат в новата пленарна зала, където ще работят занапред.

Освен в центъра на София струпване на полиция ще има и на всички входове и изходи на града.

Бесилки, ковчези, окървавени агнешки главички...

Планираните за сряда протестни действия бяха предшествани от провокации, които СДВР съобщи, че проверява. Във вторник сутринта множество автомобили в центъра на София – в района на Софийския университет и Орлов мост, осъмнаха с поставени листовки под чистачките, на които е отпечатана снимка на Николай Хаджигенов и Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио от техен протест пред Министерския съвет миналия месец, на която носят ковчег.

Надпис на листовката под снимката на двамата гласи "Оставка или ковчег!".

В същото време на три места в столицата бяха провесени и бесилки с гумени кукли на тях - на мостовете в района на Телевизионната кула, на 4-ти километър и до НДК.

"Нямат нищо общо с нас. Очевидно са правени от управляващите с абсолютно спекулативна цел, да бъдем представни като някакви мрачни и злостни типове", коментира Арман Бабикян от "Отровното трио".

"Поне журналистите имат свойството да помнят и много добре знаят, че в онзи ден, когато този ковчег бе занесен тържествено пред МС, пишеше, че погребваме диктатурата. Никога не е ставало дума за физически лица", каза Бабикян и допълни, че има запазени кадри, снимки, видеорепортажи.

Не е ясно кой е автор на провокацията, но именно акцията с погребването на диктатурата, при която бе ползван ковчег, както и издигнати бутафорни бесилки през юли са една от основните тези на ГЕРБ срещу протестиращите. Управляващите се опитват да представят тази символика на протеста като негова буквална закана за физическа саморазправа.

Интересна подробност е, че във вторник правителството излезе подозрително бързо с позиция срещу листовките и бесилките. Това стана с позиция до медиите на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев (ГЕРБ), който е и националнен координатор за борба с антисемитизма.

От позицията става ясно, че правителството вини "Отровното трио".

"Подобни прояви напомнят за сюжет от най-мрачните времена на световната история, когато репресиите са били норма, а човешкият живот - предмет в ръцете на диктатори и тирани. Авторите на гореизброените прояви, както и онези, които разстлаха черни чували пред частен дом, сякаш се опитват да ни убедят, че достиженията на европейската цивилизация днес нямат място в българското общество, а правила ще бъдат налагани с цената на човешки животи. Привидни борци за морал, чест и справедливост боравят с най-циничен и неуважителен език, използвайки изразни средства единствено подчинени на груб цинизъм, насилие и погазване на всякакви общовалидни правила и норми. Хора, наричащи себе си "отровни", чрез действията си насърчиха улиците и площадите на София да станат сцена на безпрецедентен ужас", написа Георгиев.

В същото време адвокатът от "Отровното трио" Николай Хаджигенов съобщи, че е получил пратка, съдържаща окървавени агнешки главички. Подобни главички бяха "сервирани" навремето от привърженици на главния прокурор Сотир Цацаров, протестиращи срещу бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_1479ba2a1dfacdaa90fa4f85a5c2eead.jpg

По-късно във вторник Хаджигенов ритуално върна "агнешките главички на ГЕРБ" пред Министерския съвет. Там където им е "лобното място", както коментира самият той в профила си във фейсбук, където излъчи видео с акцията.

"Отивам пред МС, за да им върна агнешките главички - символ на управлението на Борисов и на ГЕРБ, на правилното място - именно пред МС. Тъкмо ще успея да нагледам и лагерите, след което ще се върна в офиса и продължаваме работата за Въстанието утре", обясни той.

"На товарителницата пишеше получател GDPR иначе кашон козметика. Миризмата е точно козметична. Цялата тази кочина трябва да я изринем. Твърде дълго я търпяхме", каза той докато изсипваше съдържанието на торбичката.

"Връщам ви ги, мястото им е тук. До утре. След утре мястото им няма да е тук или където и да било", каза Хаджигенов на финала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?