МВР саботира Комисията по досиетата

МВР саботира Комисията по досиетата

МВР саботира работата на наскоро учредената Комисия за разсекретяване досиетата на бившата държавна сигурност, алармираха в сряда депутати, според които ръководителят на силовото ведомство Румен Петков отказвал по всякакъв начин да предаде архива.

Пред Mediapool председателят на комисията Евтим Костадинов обясни, че от  МВР не отговарят на многократно отправените запитвания за принадлежност на висши държавни служители към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС). Първото запитване е отправено на 21 април, а по закон отговорът трябва да бъде даден в 14- дневен срок. В комисията не са постъпвали молби от МВР за удължаване на сроковете за предоставяне на информация, уточни Костантинов.

Ведомството на Румен Петков мълчи за евентуалната принадлежност към ДС на конституционните съдии, членовете на Висшия съдебен съвет, Омбудсмана на републиката и кандидатите за генерален директор на БНТ. Освен това молбите на близо 50 физически лица, желаещи да проверят с какво са  разполагали комунистическите служби за тях, остават без отговор.

Костадинов съобщи, че в сряда е изпратено писмо до министър Петков с настояване за среща в рамките на тази седмица. Призваните да разсекретяват досиетата били готови да се съобразят с ангажиментите на Петков и да се срещнат в удобно за него време, но това да стане до петък. Те искат отговор на въпроса защо се спъва работата им, което не било очаквано с оглед бързо предоставените справки за кандидатите за евродепутати.

“От 11 ведомства, които трябва да предоставят архиви, има отказ само от МВР”, коментира Костадинов, подчертавайки, че дори от Националната разузнавателна служба (НРС) оказват съдействие. 

Комисията по досиетата бе създадена в началото на април, няколко месеца след приемането на закона от парламента.  Ведомствата, които съхраняват архиви на бившата ДС, трябва да ги предадат до 18 август, когато изтича законовият 8-месечен срок.

“След това от директорите на служби ще бъде търсена наказателна отговорност”, предупреди след първото заседание на комисията Евтим Костадинов. 

Работата на новия орган е възпрепятствана и от липсата на сграда, каквато правителството трябва да осигури. Костадинов коментира, че ако до 18 август не е ясно къде ще се помещават, ще бъдат напълно блокирани.

Проблемът е доста сложен, защото в центъра на София няма подходящо помещение, което да е годно да побере целия архив и администрацията на комисията. Въпреки това Евтим Костадинов, който до април т.г. бе депутат от БСП, се надява до края на месеца да бъде взето решение за предоставянето на помещения на ул. “Врабча” 1.

За решаването на този въпрос членове на комисията са в ежедневна връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по въпроса, но оттам все още няма отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България