След седем дни мълчание

МВР съобщи за потушен бунт на чужденци в лагера в Любимец

Посланикът на Алжир ще сезира международни правозащитни организации

МВР съобщи за потушен бунт на чужденци в лагера в Любимец

След седем дни на мълчание МВР съобщи за потушен бунт на чужденци в бежанския лагер в Любимец. Това стана след като посланикът на Алжир у нас Ахмед Буташ обяви пред в."24 часа", че ще сезира международни организации за защита на правата на човека.

Инцидентът се е разиграл вечерта на 30 ноември, като при мелето между бежанците и МВР няколко души са пострадали, включително и двама полицаи.

Заради случая алжирският посланик е поискал срещи с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на външните работи Кристиян Вигенин.

Вътрешният министър е разпоредил цялостна проверка на случая, съобщи МВР.

В момента в лагера в Любимец има 227 души, за които се предполага, че имат алжирско гражданство. Те са влезли нелегално от Турция.

Версията на МВР

Напрежение между чужди граждани, пребиваващи в Дома за временно настаняване в Любимец, е възникнало на 30 ноември вечерта.

То е ескалирало в бунт, при който се стигнало до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла, се казва в съобщението на МВР.

С оглед недопускане на неговото разрастване са съсредоточени полицейски сили.

Направен е безуспешен опит за преговори и след оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на физическа сила и помощни средства, посочват от МВР.

На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград. Няма констатирани сериозни наранявания и счупвания.

По време на инцидента са пострадали и двама полицейски служители, на които също е оказана медицинска помощ.

Версията на посланика на Алжир

Български полицаи са използвали насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, твърди обаче посланикът на Алжир Ахмед Буташ пред в. "24 часа". Това е показала проверка на алжирското посолството на място в базата в Любимец няколко дни след инцидента.

Шестима души са пострадали тежко, като единият от потърпевшите не може да се движги от кръста надолу. Публикувани са снимки на пребити хора, като е един е с гипсирана ръка.

Според разследването на мисията на Алжир у нас драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците, служителят хвърлил жетона на земята като на куче. Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря.

В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които стигнали до бой. Служителите извикали подкрепление.

Според алжирците най-лошото станало, когато в лагера дошли цивилните. В 1 часа след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

Споделяне

Още по темата

Още от България