МВР се извини на арестувания фоторепортер Веселин Боришев

Премиерът Борисов обещал промяна на указа за дребното хулиганство

Веселин Боришев

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов поднесе извинения - своите и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев, който беше арестуван в петък вечерта, защото снимал полицаи преди митинга срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, съобщи Клуб Z.

Боришев прекара нощта в килия в Първо районно управление в столицата, като на сутринта съдът се произнесе, че арестът не е оправдан.

Главният секретар се е срещнал с главния редактор на Клуб Z Светлана Джамджиева. След като са обсъдили ситуацията и инцидента, Ивайло Иванов е пояснил, че е разпоредена проверка по случая.

Главният секретар се е съгласил, че не е проява на хулиганство да снимаш полицай по време на изпълнение на служебните му задължения, както и че Указ 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство е морално остарял и неуместен 54 години след създаването му.

Премиерът Бойко Борисов, който също е разговарял с Клуб Z, е обещал да организира заедно с правосъдния министър законодателна инициатива въпросният указ да бъде преработен или премахнат.

Споделяне

Още от България