МВР се оплете за СРС-тата: пред медиите говори едно, пред прокурори - друго

Главният секретар на МВР бе разпитан къде са изтритите записи от "авариралата" техника и за "метафората" за отверката

МВР се оплете за СРС-тата: пред медиите говори едно, пред прокурори - друго

Главният секретар на МВР Калин Георгиев е бил на разпит в прокуратурата заради драстично разминаване между установеното от обвинителите при проверката им за нарушения при подслушването и твърденията на Георгиев пред медии, че такива няма. В сряда той отхвърля констатациите на прокуратурата за изтрити записи от СРС-та, като твърди в интервю пред "24 часа", а после и пред БНТ, че тази информация "е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Освен това той настоява, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът за мобилно подслушване е засечен да пътува от камерите за видеонаблюдение, а в документите му това не е отразено. Сред главния секретар това "е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност“.

Реакцията на прокуратурата бе бърза - в 11.30 часа сутринта Георгиев е извикан да обясни защо не е казал тези неща досега.

"В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация (каквато Георгиев дава на вестника) не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това касае както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Калин Георгиев заяви, че "в никакъв случай не може да се говори за незаконно подслушване в МВР", повтаряйки версията на служебния вътрешен министър Петя Първанова, че служителите с повдигнати обвинения не са саботирали прокурорската проверка, а техниката е аварирала.

Главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати от проверката няма, каза Калин Георгиев в сряда пред БНТ и уточни, че коментарите в пресата и най-вече от политическите партии са били целенасочени.

В понеделник главният прокурор и колегите му потвърдиха две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване, като посочиха липсата на какъвто и да е контрол в използването на така наречената "мобилна техника за подслушване". Шеф на отдел в специализираната служба СДОТО е обвинен за саботиране на проверката, тъй като е изтрил записи от мобилната техника, които сега експерти ще се опитат да възстановят, за да разберат дали са били подслушвани посочените от Станишев политици, банкери и пр.

Калин Георгиев обаче подчерта, че колегите му, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката, защото в МВР "работят хора на закона, които уважават и изпълняват законите".

Не ставало въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, каза още Георгиев и повтори, че въпросната техника била аварирала.

Прокуратурата образува четири дела срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в дирекцията Радко Димитров. Те са обвинени за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

"Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено", каза още пред БНТ Калин Георгиев. Той заяви, че не може да каже каква е техниката и кога е получена в МВР, но уточни, че е "относително нова". Главният прокурор даде да се разбере, че техниката е въведена при вътрешния министър Цветан Цветанов, чийто предшественик Михаил Миков заяви, че по негово време такава е нямало.

Шефът на професионалното ръководство в МВР опроверга и обясненията на главния прокурор Цацаров, че началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров е отварял мобилната техника на автомобила за подслушване с отверка.

"Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Визираният колега е дипломиран инженер и отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос на умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника и трябваше бързо да се действа", обясни Георгиев.

Той отново повтори, че апаратурата не може да извършва секретно запис на глас и не може да подслушва.

Преди ден и вътрешният министър Петя Първанова, доскоро подчинена на Цветанов, омаловажи оповестените разкрития на прокуратурата за фрапиращи нарушения. Никой не е доказал, че нещо се е случило, каза Първанова, според която няма саботаж, а просто машината не работела и нямало престъпление, а само пропуски в работата на СДОТО.

"След като получихме резултатите от проверката, министър Първанова заяви, че ще сформира работна група, която да регламентира работата с тази нова за нас техника. Не липсва изцяло регламент, но това е техника от ново поколение и нова за нас”, допълни Георгиев, но отказа да даде повече подробности.

"Главният прокурор ще назначи експертиза и ще търси съдействие от фирмата производител", каза още главният секретар, като това се правело, за да се извлече информация от преформатираната апаратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България