МВР се оплете за СРС-тата: пред медиите говори едно, пред прокурори - друго

Главният секретар на МВР бе разпитан къде са изтритите записи от "авариралата" техника и за "метафората" за отверката

МВР се оплете за СРС-тата: пред медиите говори едно, пред прокурори - друго

Главният секретар на МВР Калин Георгиев е бил на разпит в прокуратурата заради драстично разминаване между установеното от обвинителите при проверката им за нарушения при подслушването и твърденията на Георгиев пред медии, че такива няма. В сряда той отхвърля констатациите на прокуратурата за изтрити записи от СРС-та, като твърди в интервю пред "24 часа", а после и пред БНТ, че тази информация "е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Освен това той настоява, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът за мобилно подслушване е засечен да пътува от камерите за видеонаблюдение, а в документите му това не е отразено. Сред главния секретар това "е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност“.

Реакцията на прокуратурата бе бърза - в 11.30 часа сутринта Георгиев е извикан да обясни защо не е казал тези неща досега.

"В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация (каквато Георгиев дава на вестника) не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това касае както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Калин Георгиев заяви, че "в никакъв случай не може да се говори за незаконно подслушване в МВР", повтаряйки версията на служебния вътрешен министър Петя Първанова, че служителите с повдигнати обвинения не са саботирали прокурорската проверка, а техниката е аварирала.

Главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати от проверката няма, каза Калин Георгиев в сряда пред БНТ и уточни, че коментарите в пресата и най-вече от политическите партии са били целенасочени.

В понеделник главният прокурор и колегите му потвърдиха две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване, като посочиха липсата на какъвто и да е контрол в използването на така наречената "мобилна техника за подслушване". Шеф на отдел в специализираната служба СДОТО е обвинен за саботиране на проверката, тъй като е изтрил записи от мобилната техника, които сега експерти ще се опитат да възстановят, за да разберат дали са били подслушвани посочените от Станишев политици, банкери и пр.

Калин Георгиев обаче подчерта, че колегите му, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката, защото в МВР "работят хора на закона, които уважават и изпълняват законите".

Не ставало въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, каза още Георгиев и повтори, че въпросната техника била аварирала.

Прокуратурата образува четири дела срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в дирекцията Радко Димитров. Те са обвинени за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

"Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено", каза още пред БНТ Калин Георгиев. Той заяви, че не може да каже каква е техниката и кога е получена в МВР, но уточни, че е "относително нова". Главният прокурор даде да се разбере, че техниката е въведена при вътрешния министър Цветан Цветанов, чийто предшественик Михаил Миков заяви, че по негово време такава е нямало.

Шефът на професионалното ръководство в МВР опроверга и обясненията на главния прокурор Цацаров, че началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров е отварял мобилната техника на автомобила за подслушване с отверка.

"Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Визираният колега е дипломиран инженер и отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос на умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника и трябваше бързо да се действа", обясни Георгиев.

Той отново повтори, че апаратурата не може да извършва секретно запис на глас и не може да подслушва.

Преди ден и вътрешният министър Петя Първанова, доскоро подчинена на Цветанов, омаловажи оповестените разкрития на прокуратурата за фрапиращи нарушения. Никой не е доказал, че нещо се е случило, каза Първанова, според която няма саботаж, а просто машината не работела и нямало престъпление, а само пропуски в работата на СДОТО.

"След като получихме резултатите от проверката, министър Първанова заяви, че ще сформира работна група, която да регламентира работата с тази нова за нас техника. Не липсва изцяло регламент, но това е техника от ново поколение и нова за нас”, допълни Георгиев, но отказа да даде повече подробности.

"Главният прокурор ще назначи експертиза и ще търси съдействие от фирмата производител", каза още главният секретар, като това се правело, за да се извлече информация от преформатираната апаратура.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?