МВР се отчете с успешни акции срещу поръчкови убийци

Ден след кървавата вендета в хотел - ресторант "Славия", МВР съобщи за успешна акция срещу поръчкови убийци. По същото време, когато бе разстрелян един от босовите на СИК - бай Миле, заедно с бодигардовете му, полицията е заловила убиецът на молдовеца Степан Рибаков, разстрелян само ден след шефа на Мулти Илия Павлов, като и двете убийства са извършени със сходен почерк. От МВР съобщиха още, че е заловен и българин, за когото се твърди, че е истинският убиец на Константин Димитров - Косьо Самоковеца.

Убиецът на молдовеца Степан Рибаков и шестимата му съучастници бяха заловени при акция на антимафиотите в петък, която съвпадна с разстрела на боса от СИК. ДНК експертиза безспорно доказа, че единият член от бандата е разстрелял чужденеца, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Пръстовите отпечатъци на 26-годишния килър С. А. съвпадат с иззетата проба от автомата, с който е убит молдовецът.

Рибаков беше застрелян на 8 март м.г. пред столичния хотел "Амбасадор", само ден след убийството на Илия Павлов. 3 дни по-късно близо до 27-а поликлиника в кв. "Младост" бе намерено оръжието на убиеца - автомат "Калашников".

С голяма доза сигурност мога да кажа, че има връзка между убийството на Рибаков, това на Илия Павлов и задържаната вчера престъпна група, каза още ген. Борисов. Той допълни, че и при двата разстрела автомобилите са опожарени по един и същи начин, а номерата им са правени в една и съща работилница. Една от версиите след убийството на Рибаков бе, че той е извършил покушението срещу Павлов, а след това е бил ликвидиран от поръчителите, за да се покрият следите.

При обиските в домовете на задържаните в петък са иззети автомат "Калашников" и два пистолета "Макаров" със заглушители, пушка с оптически мерник "Зауер", три газови пищова, преработени в бойни, както и боеприпаси за тях. Полицаите открили още пресовки и тротил с електронен детонатор, достатъчни да съборят къща. Иззети са също 10 кг наркотици и седем плетени маски и ръкавици. НСБОП разполага с безспорни факти, че с такива оръжия са извършвани други поръчкови убийства у нас, заяви директорът на службата ген. Валентин Петров.

Един от задържаните при акцията се разследва и за опита за убийство на наркодилъра Илиян Варсанов.

В събота ген. Борисов заяви още, че българските спецслужби заедно с колегите си от Европа, след месеци работа са успели във Франция да задържат Васил Качиков от Сливен. Той е посочен от холандеца Ервин Врекер, задържан и осъден от холандските власти за убийството на Косьо Самоковеца, за истинския извършител на атентата. Качиков се издирвал от Интерпол от 2000 г., заради убийството на Тодор Минов във връзка със сводническа дейност.

Засега Качиков отрича да е участвал в покушението срещу Самоковеца, извършено в края на миналата година в Амстердам. Ген. Борисов обаче посочи, че има няколко безспорни факти.

В нощта преди убийството на Самоковеца, Ервин Врекер е пренощувал в квартирата на Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен. Там е бил и Васил Качиков, който е наел квартирата, а шуреят му Светослав я е освободил веднага след убийството. Самият Врекер е задържан от холандските власти на около 100 метра от квартирата.

Според ген.Борисов, Качиков и Йоско са част от престъпна група, която организирано и целенасочено е извършила убийството на Самоковеца, сочен от МВР за крупен контрабандист. Той отново разкритикува съда, този път заради факта, че преди няколко дни Йоско бил освободен под парична гаранция заради тежко здравословно състояние.

Ден след разстрела на бай Миле от МВР съобщиха още, че един от останалите петима загинали не е бодигард на боса от СИК, а пазарджишки сводник и наркопласьор, който търсил закрила. 38-годишният Методи Маринков, известен сводник в региона, се опитвал да си създаде и канал за разпространение на наркотици, но попаднал под ударите на пловдивска групировка, която се занимавала със същото. Той бил дошъл при бай Миле, за да търси защита от софийския бос.

Засега полицията не изключва нито една версия за разстрела в "Славия".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?