МВР се похвали с "най-голямата операция" срещу виртуалното пиратство

МВР се похвали в петък с най-голямата операция срещу пиратството в Интернет. Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, чрез които, без съгласието на носителите на авторските права, са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер, съобщи ведомственият пресцентър.

Срещу организатора Р.О. на 37 години е образувано досъдебно производство. Операцията е проведена в София с разрешение на съдия. Тя е реализирана след няколко месечно разследване по сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео, аудио, книги и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители, добавят от МВР.

По неофициална информация съдружник във въпросните сайтове е синът на бившия лидер в СИК Стоил Славов - Георги Славов, известен с пракора Жоро Главата.

Използвани са сложни механизми, за да се прикрие местонахождението на сървърите, в които имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска. Организираната престъпна група, както съобщава МВР, печелела от интереса на Интернет потребителите, които за да получат достъп до това съдържанието в сайтовете, изпращали SMS-и, за да получат код за достъп.

Така, по първоначална информация, от незаконната дейност престъпната структура е усвоила сума от над 5 милиона лева, а потребителите гледали или теглели незаконно музика, филми, книги, развлекателни програми.

При проведените обиски на центрове за колокация са иззети 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта. От офиса на 37 годишния Р.О. са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената стройна престъпна организация, добавят от МВР.

Чрез четирите спрени сайтове отново срещу заплащане са се разпространявали и огромен брой порнографски филми.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?