МВР се похвали с нов удар срещу далаверите с горива

Спрени са от продажба 29 хил. литра и са затворени бензиностанции заради злоупотреби

Устройство за манипулиране на търговията с горива

Близо 29 хил. литра горива са спрени от разпространение, а редица бензиностанции са затворени заради нарушения на качеството и количеството продавани бензин и дизел. Това е станало при специализирана акция на полицията, данъчните и митническите служби, на агенцията по метрологичен и технически надзор и Държавна агенция "Национална сигурност", похвалиха се от МВР в неделя.

Масираната проверка е започнала на 26 февруари, ден след като от Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че започва разследване на седем вериги бензиностанции за договорени цени и за злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл Нефтохим". Проучването започна след секторен анализ на пазара на горива, изготвен по нареждане на премиера Бойко Борисов, който миналия август се възмути от високите цени на дизела и бензина и от злоупотребите с качеството. Тогава също имаше кампанийна проверка по бензиностанциите и бяха обявени големи злоупотреби, но за наложени санкции или съдебни производства не бе съобщено. Борисов съобщи, че акцията свалила цената на горивата и вдигнала потребланието, а после и че прокуратурата е подхванала рафинерии, които укривали ДДС, но и досега не става ясно да има някакъв резултат от това.

Сегашната акция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково, съобщават от МВР.

Действията са насочени за пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива (избягване плащането на ДДС и продажбата на гориво, което не отговаря на утвърдените стандарти), допълват от силовото ведомство.

Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет, за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към Националната агенция по приходите (НАП).

Лабораторни анализи за качеството на продавани горива в бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен показали, че то не отговаря на стандартите. Тези обекти са запечатани и дейността им е преустановена. Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа – до момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин.

Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост.
Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели, посочват от МВР.

Проверката установила 13 случая на използвани нивомери без валидни контролни знаци от метрологичен контрол, а в други четири случая било констатирано, че клиентът се ощетява при зареждането на гориво.

От МВР дават пример с търговски обект в Асеновград, където имало допълнително монтирана цистерна в обекта, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерната система чрез допълнителен електронен блок към електронна система фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Установено е наличие на приблизително 4000 литра гориво, за което не са представени документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана до извършване на последващ контрол.

В обект в Харманли пък е установено, освен гориво с изключително лоши показатели, и нивомери, ощетяващи при зареждането клиентите. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в обект на територията на столицата, който също е засичан в разпространение  на некачествено гориво.

На територията на Хасково проверяващите открили, че че от обект, на който няма бензиностанция, постъпват в НАП данни за реализирани обороти. Случаят се изяснява.

Бензиностанция във Враца държава 1500 литра бензин в пластмасови съдове, от които с пистолет се зареждали автомобилите. В обекта има монтирани две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтирана измервателно система. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество.

Действията на проверяващите екипи продължават и към момента, посочват от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?