МВР се похвали с разбита група за данъчни измами

МВР се похвали с разбита група за данъчни измами

Организирана група, извършвала данъчни престъпления, е неутрализирана от служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информация за операцията бе разпространена в деня на публикуването на доклада на ЕК за напредъка на България в областта на съдебната реформа, в който се отправят критики срещу борбата с организираната престъпност и корупцията.

 

Предполага се, че групата за данъчни измами е нанесла щети за бюджета за около 20 млн. лева за периода януари 2010 - декември 2011 г. Разследването се е провело в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора. Претърсени са 19 адреса – жилища и офиси, където са намерени и иззети стокови разписки и фактори, голяма сума пари, оптична и компютърна техника, мобилни телефони и СИМ карти.

 

Със заповед за 24 часа са задържани Р.Б. на 35 години, П.В.на 29 години и О.Ш. на 31 години. Има доказателства, че организатор и ръководител на групата е Р.Б. Той е криминално проявен с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание. О. Ш. и П. В. нямат криминални регистрации. Предполага се, че друг участник в групата е 39-годишният Д.Б. - криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, възпрепятстване орган на властта, кражба и с две условни присъди

 

В хода на разследването е установена добре организирана престъпна схема, пишат още от пресцентъра на МВР. Извършвани са симулативни търговски сделки със скрап с неистински първични и вторични счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. В същото време дружествата не разполагат с физически и технологичен капацитет – нямат лицензирани площадки, а представляващите ги лица в голяма степен са неграмотни, малоимотни и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност.

 

Документирана е престъпната дейност на още трима – управителите на две от фирмите, участници в престъпната схема – И. И. на 56 години, криминално проявен, с регистрации за търговия с отпадъци черни и цветни метали в нарушение, кражба и данъчно задължение в особено големи размери, и М. К. на 31 години. Главната счетоводителка на една от фирмите, собственост на ръководителя на групата – Л. Т. на 51 години, е криминално проявена, с регистрации за допускане извършване на престъпление.

 

Установено е, че в условията на продължавано престъпление участниците в групата с помощта на контролирани от тях дружества са подпомогнали реално действащи фирми да избегнат плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?