МВР се поинтересува от добрата заплата на съпруга на бивш зам.-министър

МВР се поинтересува от добрата заплата на съпруга на бивш зам.-министър

Добрата заплата на Йордан Радев, който е съпруг на бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Нина Радева (НДСВ), е предизвикала интереса на МВР и прокуратурата и сега семейството е обект на проверка за търговия с влияние, научи Mediapool. Радев е член на борда на "Черноморската технологична компания", която притежава четири лицензии за пренос и доставка на газ предимно в Североизточна България. Три от тях са издадени от ДКЕВР през 2004 година, а първата датира от 2001 година.

Радева, която от своя страна бе четири години зам.-министър от квотата на НДСВ с ресор "икономика и евроинтеграция", отрича да има нещо общо с бизнеса на мъжа си.

Проверката за конфликт на интереси е водена през последните месеци от парламентарната комисия за борба с корупцията. Материалите са предадени на прокуратурата, защото депутатите са се усъмнили по каква причина Радев получава заплата от около 120 000 евро годишно.

В момента проверката за търговия с влияние се води от МВР.

Парламентарната комисия е проверявала и бившия шеф на Агенция "Митници" Асен Асенов и двамата му заместници Александър Раков и Георги Григоров. Асенов регистрира кантората за митнически и счетоводни консултации "Ес Би Ес" на 1 юли 2008 година, точно месец след като го освободиха от шефския пост. На 29 октомври същата година негови съдружници стават Раков и Григоров.

Този казус обаче не попада в обхвата на Закона за предотвратяване на конфликта на интереси. Нормативният акт влезе в сила от 1 януари 2009 г. и не обхваща случаите със задна дата. Дори и кантората да беше основана след влизането в сила на закона, тримата бивши висши държавни служители нямаше да бъдат санкционирани.

Законът забранява на заемащите публични постове да използват информацията, която са получили по служебен път в срок от 12 месеца след напускането на службата. В същото време обаче няма предвидена санкция срещу хората, които нарушават тази разпоредба, което я прави безсмислена.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?