МВР се съгласи да вдигне заплатите, кога и с колко – не е ясно

Управляващите ще пишат поредния си нов закон за министерството

Шефът на СФСМВР Валентин Попов и зам.-министър Стефан Балабанов. Сн.: БГНЕС

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов постигна консенсус със Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заплатите в системата да бъдат увеличени тази година.

Кога, с колко и дали увеличението ще бъде за всички служители обаче, засега не е ясно, защото предстоят преговори с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. За целта двамата ще бъдат поканени на следващото извънредно заседание на ведомствения Съвет за социално партньорство, обяви след неговото първо събиране в четвъртък Балабанов.

Както е известно, в началото на месеца от СФСМВР поставиха на управляващите ултиматум да увеличат полицейските заплати с 15% от 1 юли т.г., заплашвайки с "взрив" в системата. Впоследствие вътрешният министър Валентин Радев заяви, че разбира и е съгласен с искането, но засега "не вижда" аргументи за това.

Ръководството не може да прави разчети, но е съгласно с полицаите

"Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Предвиждаме на следващо извънредно заседание, което ще бъде скоро, да поканим министъра на финансите или негов заместник и председателя на бюджетната комисия, за да чуем от тях какви са възможностите на държавата, кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите в МВР", демонстрира значително по-смекчена позиция на ръководството Балабанов в четвъртък.

Той уточни, че заедно с шефа на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов и колегите му "не сме хората, които могат да направят тези разчети в момента, но се обединихме около тезата, че такова увеличение е нужно".

Балабанов демонстрира желанието на МВР да тушира протестните нагласи на полицаите, отбелязвайки, че се надява "до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло", каквото не са получавали от 4-5 години.

"Съгласихме се, че е нужен нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Обединихме се около становището, че не е нужно тази година да кърпим 2-3 члена, догодина 4, а да направим изцяло нов Закон за МВР. В момента текат предложенията, които получаваме от структурите на МВР в страната за промяна на закона. Обобщаваме ги, след това ще ги коментираме и ще ги подложим на широко обществено обсъждане", добави зам.-министърът.

Всеки час от полицейски протест бил "една ограбена, изнасилена баба"

Той подчерта, че ще води преговорите със синдикатите в МВР така, че да не се стига до протести на униформени на улицата, защото "всеки един изгубен час на протест на полицията е една ограбена, изнасилена баба, още едно дете, зарибено с наркотици, телефонен измамник, ограбен дом".

"Ще се постараем полицаите да получат това, което искат. Ще решим заедно с финансовия министър или негов заместник. Желанието ми е да няма протести и ще се постарая да направя всичко възможно това да се случи", обобщи нагласите си Балабанов.

След него синдикалистът Валентин Попов също демонстрира смекчаване на позицията на СФСМВР, заявявайки, че е доволен, че "по трите поставени от нас проблема, стигнахме до някакъв консенсус".

"За нас беше важно Съветът за социално партньорство да стигне до решение, с което ще бъде запознат министърът, че е необходимо увеличение на основните заплати на служителките в МВР през тази година. Какъв да е размерът му, от кога да влезе в сила, дали да е еднакво за всички служители или да има някаква диференциация, са въпроси, по които може да разговаряме и преговаряме. За нас беше важно, че един преговорен процес започна с добър старт", добави Попов, давайки да се разбере, че ултиматумът на профсъюза от 2 юни явно ще търпи промени.

Като основен приоритет за полицаите той посочи изработването на поредния изцяло нов Закон за МВР. В досегашните си два управленски мандата ГЕРБ осъществи две мащабни реформи във ведомството, като първо наблегна на самостоятелността на ГДБОП, а след това опита да намали разходите на ведомството, прехвърляйки чиновниците към Закона за държавния служител. Това обаче предизвика нова вълна от недоволство в МВР, защото се оказа, че така някои служители на бюро получават чувствително повече от колегите си на терен.

"Съществуват текстове, които се нуждаят от спешен ремонт, за които се съгласихме да обсъдим на следващото заседание. Постигнахме съгласие също, че сядаме и започваме да изготвяме изцяло нов Закон за МВР, защото последният приет през юли 2014 г., само две от измененията и допълненията му, го направиха на практика нов закон. Освен това някои от тях бяха направени прибързано, в закона вече има много противоречия, не са засегнати въпроси, които нас като синдикати ни вълнуват. Това води до необходимостта от нов закон, а не да кърпим нещо, кърпено няколко пъти. Ще се надяваме на следващото заседание на съвета да чуем конкретни цифри, върху които да продължим преговорния процес", добави шефът на полицейския синдикат.

Докато синдикатите имат за какво да си говорят с МВР, няма да протестират

Влизайки в сговорчивия тон на зам.-министър Балабанов, Попов подчерта, че "докато текат нормални преговори и има за какво да разговаряме, не можем да говорим за протести". Все пак се закани, че в момента, в който синдикатите решат, че "преговорите са се изчерпали и не може да се стигне до задоволителни и за двете страни решения, законът ни позволява и ни принуждава да излезем на протест".

Той допълни, че 1 юли все още стои като дата, от която заплатите в МВР трябва да бъдат увеличени "с 15 – 20%", но това може да бъде направено и със задна дата впоследствие – "въпросът е да стигнем до решение, че това е възможно на практика".

Засега обаче нито финансовият министър Владислав Горанов, нито шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова са коментирали дори хипотетичната възможност за увеличение на заплатите в системата на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?