МВР се включва в мащабна европейска акция по контрол на безопаснотта по пътищата

МВР се включва в мащабна европейска акция по контрол на безопаснотта по пътищата

МВР ще се включи от 7 до 13 септември в мащабна акция на територията на всички държави-членки на TISPOL, съобщиха от вътрешното министерство в понеделник.

Основните приоритети на проверяващите ще бъдат използването на предпазни колани от шофьори и пътници, поставянето на детските седалки за коли, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници.

От МВР допълват, че данните от последната подобна акция у нас показват намаляване на броя участници в трафика, които не спазват правилата за безопасност – от общо проверените 12 149 моторни превозни средства са констатирани 1651 нарушения или 13.6%, което е резултат, близък до водещите европейски държави.

Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

В рамките на мащабната акцияще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност", уточняват още от МВР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?