МВР се ядоса на Абрашев

МВР не е получавало конкретен сигнал за износ на картини, съобщиха от ведомството по повод изявленията на министъра на културата Божидар Абрашев, че от страната се изнасят нелегално картини на големи български художници, но от МВР го посъветвали да не се занимава със случая.

Днес от вътрешното министерство призоваха Абрашев да даде незабавно информация на полицията. "В случай, че министър Абрашев разполага с информация за лица или фирми, извършващи незаконния трафик, то разчитаме незабавно тези данни да бъдат предоставени на Дирекция "Национална служба "Полиция" , за да бъдат предприети своевременни действия", се казва в съобщението на МВР.

Преди година Божидар Абрашев е предупредил в устен разговор вътрешния министър Георги Петканов за нелегалния износ на картини, отговориха от пресцентъра на министерството на културата пред Mediapool. Петканов казал на Абрашев той като министър на културата да не се занимава с проблема, а да го остави на МВР. Никога Абрашев не е твърдял, че вътрешното ведомство отказва съдействие за пресичането на трафика, казаха още от пресцентъра на министерството на културата.

До момента всички постъпвали сигнали за престъпления от такъв характер са щателно проучвани и са налагани съответстващите законови мерки, твърдят от МВР.

В съобщението се посочва още, че разкриването на тези престъпления "е и ще остане първостепенна грижа на професионалистите от сектор "Престъпления, свързани с културно-историческите ценности" към направление "Криминална полиция" - ДНСП".

От пресцентъра на министерството на културата похвалиха доброто си сътрудничество с експертите на МВР и подчертаха, че ще разчитат и в бъдеще на такъв тип взаимоотношения. Неофициално уточниха, че едва ли еднократен специален сигнал до МВР ще реши проблем, съществуващ отдавна.

"Има начин да се върнат изнесените картини и той е като те се закупят, но цените им са много високи", коментира вчера министър Абрашев в Кърджали, където беше на посещение.

Споделяне

Още от България