МВР шефът не вярва "Булгартабак" да е контрабандирал цигари

"Не може да изнесем някъде нещо в държава, в която нямаме право да го изнасяме"

Валентин Радев и заместникът му Красимир Ципов във вътрешната комисия. Снимка: БГНЕС

Постоянно променящата се позиция на вътрешния министър Валентин Радев по отношение на доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ), в който "Булгартабак" се посочва като основен източник на контрабандни цигари в страната, отбеляза ново развитие.

Ръководителят на МВР вече напълно осъзнава, че българският тютюнев холдинг е споменат точно в този контекст от турските разследващи, но не вярва да е организатор на контрабандата.

"Те (цигарите) са изнесени някъде, както твърдят и от самата фабрика, изнесени са в държава, където това може да се прави, а оттам количества, които не са необходими за тази държава вероятно контрабандно са вкарани в Република Турция. Така че българската страна е изправна, ние сме направили необходимото – обърнали сме внимание, включително и на тези производители, защото, както казахте, така се вреди на доброто име на България и на самото търговско дружество. Така че това правим, това го има, това е официалната информация, която в момента мога да ви дам", обясни Радев пред парламентарната вътрешна комисия в сряда в отговор на въпрос от БСП.

Всъщност, от думите на вътрешния министър стана ясно, че това негово убеждение не се базира на проверка, а по-скоро на предположение, породено от уверенията на "Булгартабак", които през миналата седмица развиха същата теза и заплашиха със съд всеки, който ги свързва с контрабанда.

"Даже на самите кутии няма производител, т.е. те са изнесени някъде, някой или ги е преопаковал, или не знам какво правят там, и са ги вкарали в турската страна. Даже там (в доклада на КОМ) казват, че тази държава, за която са изнесени – една от държавите, нямала нужда от толкова много цигари. Еми, като е нямала толкова нужда, защо ги е искала и т.н.? Въпроси, които и аз си задавам. И там са ги реекспортирали вероятно към турската страна", доразви пред медиите хипотезата си министърът.

След което направи паралел с износа на оръжие, за да онагледи още по-добре абсолютната си убеденост, че няма как българското дружество да е свързано с контрабандата.

"Ще направима всякаква проверка, ще ги запитаме и тях ("Булгартабак"), ще видим къде са ги изнасяли цигарите, но аз знам едно, защото това много ми заприлича и аз направих същата схема и същата аналогия с оръжейния бизнес... Има две нива на контрол – Министерският съвет има междуведомствен съвет, долу има междуведомствена комисия за всяка търговска сделка, предполагам, че същото е и за тютюна."

"Не може да изнесем някъде нещо в държава, в която нямаме право да го изнасяме. Това се наблюдава от международни организации и ние сме член на ЕС, не мога да си представя, че са направили такова нещо", чистосърдечно призна Радев, който само допреди две седмици не разбираше изобщо защо журналистите го питат за турския доклад, в който "Булгартабак" е сочен като източник на контрабандни цигари.

Попитан дали ще препрати въпросния документ към прокуратуратам, вътрешният министър потвърди: "Предполагам, че и те... г-н Цацаров ще му го изпратя и на него доклада, защото той така ме помоли – дойде ли при мене, да му го изпратя – ще му го изпратя, той ще го види и ще го обсъдим."

Този коментар на МВР шефа обаче влиза в директно противоречие на думтие му от 30 ноември, когато заедно с главния секретар на силовото ведомство Младен Маринов убедено твърдяха, че "Булгартабак" го няма в доклада на КОМ.

"При мен го няма тоя доклад. Щом дойде докладът... Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим... Говоря за доклада, който е от турската страна, не този отпреди две години, за него говорите? Доколкото знам, той е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това", заяви тогава Радев.

Ден по-късно той се поправи, признавайки, че името на холдинга все пак е споменато, но само като източник, а не и като организатор на канал за контрабанда на цигари. Тезата му бе развита впоследствие от самото дружество, откъдето обвиниха за всичко "медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга "Капитал", неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии".

Последва и протест на служители на холдинга, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски, които под строй бяха докарани на протестно шествие в София, което обиколи офисите на "Да, България", "Капитал" и "Дневник", за да стигне до парламента и Министерския съвет.

На този фон пък главният прокурор Сотир Цацаров засега неизменно се придържа към позицията, че нито може да коментира, нито може да се самосезира за доклад, който не е стигнал до бюрото му по "официални канали".

Споделяне

Още по темата

Още от България