МВР шефът се обиди на разбунтувалите се барети и заподозря "политически подтекст"

"Като бивш офицер знам как се постъпва и не го одобрявам това!"

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев открито разкритикува 27-ината служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), които преди два дни разпратиха отворено писмо до членове на кабинета и депутати, в което се оплакаха от репресии, извършвани от командира им Георги Гайков.

Позицията на баретите бе адресирана до шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов, вицепремиера Красимир Каракачанов, Радев, както и до главния секретар на МВР Младен Маринов, отдел "Вътрешна сигурност" и ведомствения Инспекторат.

МВР шефът веднага разпореди вътрешна проверка, но в четвъртък изрази възмущението си от факта, че подчинените му не са се обърнали по йерархия към ведомственото ръководство, преди да направят проблема публично достояние. Радев дори заподозря, че зад действията на разбунтувалите се барети се крие "политически подтекст".

"Не се отнесоха до мене, не написаха до мене, а отидоха и... написаха нещо до... видяхте кои са адресатите. Това ме изненадва и точно заради това веднага преди отпътуването ми (трябваше да пътувам извън страната) разпоредих веднага да направи проверка Инспектората. Да проверят какво се случва там, защо го правят тези хора? Аз имам, разбира се идеи, там променяхме ръководството и продължаваме да правим промени, но няма да бъдат съществени", заяви вътрешният министър, уточнявайки, че по-сериозни реформи в структурите на МВР ще се предприемат едва, след като бъде готов поръчания от управляващите функционален анализ на силовото ведомство.

Попитан дали отвореното писмо на баретите не е сигнал, че и в други звена тлее напрежение между подчинени и ръководство, но все още остава скрито заради страх от репресии, Радев отвърна: "Това са ваши заключения, аз не мисля така. От над 200 човека (в отряда), 20 решават да пишат срещу някого – (това) са 20%... 10%!"

"Служебната дейност тече нормално. Ако някъде някой не е доволен, има си начини – първо през професионалното ръководство, ако става въпрос за професионално ръководство. Ако е за администрация – към административен секретар и стига до политическото ръководство. Това е нормалната схема, аз затова изразих леко недоволство, че не бях сезиран предварително, за да взема мерки, но така са решили", добави министърът.

На въпрос дали критиките към Гайков не са притеснителни, особено на фона, че именно той ръководеше скандалната акция в Лясковец, при която загина един командос, а други четирима бяха ранени от барикадиралия се Петко Петков, Радев отрече.

"Не ме притеснява, защото за да вземем това решение за временно изпълняващ да назнача г-н Гайков, аз съм преценил всички плюсове и минуси, е краткият отговор."

"Те там има няколко неща изредени (в писмото на баретите). Аз не искам да ги повтарям и да усилван нещата, които те си мислят, че са нарушени, защото не считам, че поне две от тях не са нарушени. Или ако са били нарушени, е имало административни нарушения, примерно – документални. Извинявайте, ама това се решава на много ниско ниво. Защо не са направили това? И аз започвам да чета в този сигнал, едва ли не, политически подтекст. Защото има други начини да бъде решено", продължи да недоволства Радев, оставяйки впечатлението, че назначената от него проверка, на практика, е с предизвестен край.

МВР шефът категорично отхвърли твърдението в писмото на служителите на СОБТ, че "страхът и притеснението от реваншизъм и "изпадане в немилост" изцяло са превзели структурата ни, до степен, че служителите вече се страхуват дори да си разговарят по между си".

"Никой в министерството... никой от никого не се страхува и така би трябвало да бъде", отсече Валентин Радев, добавяйки, че "като бивш офицер знам как се постъпва и не го одобрявам това".

"Започвам и това да си мисля, но чакам проверката. Защото ви казах – другият начин е служебният. Не е използван служебният, а е направено.. И вижте адресатите. От кого чакат решение? Политическо решение ли чакат или професионално? Ако чакат професионално, да се обърнат към професионалното ръководство. Те не са го направили", повтори вътрешният министър, помолен да уточни дали съзира политически мотиви на баретите.

27-ината служители на СОБТ обявиха, че под ръководството на Гайков в отряда се извършват "тотална саморазправа с неудобни служители", "прояви на лоши практики", както и "създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?