МВР шефът за Царските конюшни: Ясно е само, че ще възстановим сградата

"Надали ще намерим другите съсобственици, да разделим разходите"

Снимка: БГНЕС

МВР все още не разполага с хипотеза каква е причината за пожара, изпепелил през уикенда Царските конюшни в София. Вътрешното министерство няма и предположение кои са останалите собственици на обекта, като дори не е ясно дали те изобщо ще бъдат установени някога.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев, който даде редовния си месечен брифинг във вторник.

Ден по-рано той участва в съвместна среща по повод пожара заедно с културния си колега Боил Банов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместника ѝ Тодор Чобанов, след която бе потвърдено, че макар вече една от най-ценните части на сградата да е руина, тя ще бъде формално защитена, получавайки статут на културен паметник.

"Уточнихме се, ние проверихме изрядно – докъде е собствеността. Чухте и от министър Банов, и от Боил Банов, и от другите, че не е точно ясно. Ние знаем едно – има един документ от 1961 г., оттогава имаме втория етаж на тази сграда, която е, така, Г-образна, на която покривът е изгорял. Там вторият етаж е наш и една част държим долу вдясно на картинката, която на мене ми показаха – схемата, но общо взето втория етаж. Останалата собственост дори не знаем на кого е", призна МВР шефът във вторник.

Културният министър Банов и столичният зам.-кмет Чобанов недвусмислено заявиха по-рано, че според тях става въпрос за умишлен палеж, каквато е порочната практика при инвестиционен интерес към парцел, върху който пустеят емблематични градски сгради. Радев обаче предпочете да бъде доста по-лаконичен.

"Как е станало ще стане ясно, засега не е ясно, но едно е ясно – че ние, тая собственост, която е наша, ще трябва отново да я покрием отдолу... Отгоре! Надали ще намерим другите съсобственици, да разделим разходите, но все едно – ние трябва да възстановим покрива. И не само покрива – ако обърнете внимание, там таванът го няма, т.е. трябва да се възстанови основата и след това да правим и покрива", добави вътрешният министър.

Така, Радев се размина с Банов и Чобанов и по отношение на собствеността, след като преди ден двамата информираха медиите, че вече са открили поне 7 от собствениците на Царските конюшни, основно държавни институции.

Части от тях се владеят от частни собственици, сред които и собственикът на терена - "Евротрансбилд" ЕООД. Дружеството придоби имота след сделка с областната управа на София, по която в момента се водят дела. При благоприятен изход от тях комплексът може да стане отново държавна собственост.

Сградата, позната като Царските конюшни, през последните години нашумя заради скандала около продажбата ѝ от бившия областен управител на София Веселин Пенев за близо 700 000 лева. Впоследствие по случая бяха повдигнати обвинения на Пенев и оценителя Юлия Димитрова-Цекова – за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, нанесла щета за над 10 млн. лв.

Комплексът представлява имот от близо 7.5 дка, който през юли 2016 г. бе продаден за 90 лв. на кв. метър или за общо 658 870.90 лв. без ДДС, въпреки че общата му пазарна стойност към онзи момент се изчислява на над 10.9 млн. лв., твърдят разследващите по делото срещу бившия областен управител на София. Парцелът предварително е бил разделен на три части с цел да се намали общата му цена, като по този начин е заобиколено задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България