МВР-шефовете са знаели за издадената индулгенция на Доктора

Около бележката за "чисто минало", издадена от НСБОП на Доктора, всички шефове на МВР се държат много гузно, което вече е изключително съмнително. Това каза във вторник пред радио Нова Европа бившият главен секретар на МВР Славчо Босилков. Той бе поканен да коментира скандала около служебния документ на НСБОП, даден на адвокатите на Иван Тодоров - Доктора, в който е написано, че службата не разполага с доказателства за престъпна дейност на скандалния бизнесмен.

Заради издаването на тази справка зам.-шефът на НСБОП полк. Венелин Великов подаде оставка. Според вътрешния министър Георги Петканов, главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефа на НСБОП полк. Валентин Петров, Великов е издал документа без тяхно знание и макар че това не е в нарушение на закона, имало морален проблем, тъй като ставало дума за класифицирана информация, която нямала отношение по конкретното съдебно дело на Доктора, за което е изискана. Великов твърди, че справката е издадена със знанието на шефа му.

Медиите научиха за справката от адвоката на Доктора Георги Георгиев в Пловдивския апелативен съд миналата седмица. Там се гледаше делото на бизнесмена, с което той обжалва присъдата си, издадена от Хасковския окръжен съд. Според нея Доктора трябва да излежи 5 години за отвличане, изнудване и грабеж, извършени срещу свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев. По време на делото в четвъртък Кръстев цитира Доктора да го е заплашвал, че е недосегаем, защото зад него стояли главният прокурор Никола Филчев и пловдивският апелативен прокурор Росен Димов.

С прокурорско нареждане в петък Доктора бе прибран в ареста в Пловдив по обвинение за подбудителство към лъжесвидетелстване. Кръстев също бе прибран за лъжесвидетелстване и набедяване.

Великов "няма как да не се презастрахова"

"Познавам отдавна полк. Великов и знам, че той не е човек, който няма да се презастрахова при такива случаи", каза Славчо Босилков във връзка с обстоятелствата около оставката на зам.шефа на НСБОП. Според него като стар кадър от структурите на МВР Великов не може да не се съобрази с йерархията във ведомството и да не се подсигури със съгласието на началниците си, за да издаде такава бележка. А когато е уведомен директорът на НСБОП, уведомлението върви по йерархията нагоре - следователно не може да не са уведомени и останалите ръководни фактори в министерството - политически и професионални, обясни бившият главен секретар на МВР.

Оттам идва и гузността на МВР - ръководството - от една страна името на Доктора фигурира като знакова фигура на контрабандата, включително в доклади на министър Петканов, а друга една служба на същото министерство му издава бележка, че е чист, обясни Славчо Босилков. В тази игра полк. Великов е жертвата, уточни той.

С уволнението на Великов министър Петканов направи коледен подарък на Бойко Борисов, каза също пред Нова Европа бившият директор на НСС ген. Атанас Атанасов. Той напомни, че назначението на Великов в НСБОП стана по настояване на Георги Петканов и през главата на Бойко Борисов, който не пропусна дълго време да се сърди.

Коледен подарък за Бойко Борисов?

Амбициите на Борисов са да владее за собствената си имиджова кампания всички служби в МВР, а Великов му пречеше да сложи ръка изцяло на НСБОП, обясни Атанасов. Според него случаят е бил удобен да се махне полковникът и да се замаже гаф на цялото министерство.

Според хора, напуснали системата на МВР в последните години, кадровата политика там от години е подчинена на принципа кой назначен на кого е човек и за какво може да служи. И тъй като в министерството има два публично известни центъра - един около министър Петканов и втори около главния секрета Бойко Борисов - назначенията са паритетни с временен превес на единия или другия. Предпоследната месторабота на полк. Великов е била във Върховната касационна прокуратура. Петканов слага Великов в НСБОП, служба, към която Бойко Борисов има афинитет.

Великов е близък с Филчев, а от своя страна Петканов услужи на Филчев, като назначи Великов в НСБОП, смята ген. Атанасов. Той също каза, че Великов не е случаен човек, защото дъщеря му пък е женена за брата на Тодор Батков - адвоката на изгонения от България израелски бизнесмен Майкъл Чорни.

С уволнението на Великов аферата с бележката на Доктора сигурно ще стихне без повече последици засега, предполагат бивши ченгета. След опита да получи документ за чисто минало Доктора ще остане потенциална заплаха за политически фигури, за които се подозира, че са имали допирни точки с него. Такива са финансовият министър Милен Велчев или Мирослав Севлиевски от "Новото време".

Велчев има болезнени амбиции за политическа кариера и затова не би пожалил усилия да поддържа добър имидж дори с бележки на НСБОП за чисто минало, издавани на съмнителни бизнесмени. Велчев обаче е в конфликт с Бойко Борисов, който пръв му извади снимките от яхтата в Монако. По тази линия финансовият министър има съюзник в лицето на министър Петканов.

При такива подредби и амбиции за власт, респективно и за финансови ресурси, няма как да не стават скандали като този с бележката за Доктора, обясняват бивши кадри от системата на МВР.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: