МВР ще гарантира сигурността на всички страни в света

МВР ще гарантира сигурността на всички страни в света

В ярка демонстрация на подкрепа към премиера Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов западните партньорски служби Европол и Сикрет сървиз обявиха отлично сътрудничество с българските си колеги в общите усилия срещу организираната престъпност. Гостуващият у нас директор на Европол Робърт Уейнрайт, заедно с американския посланик Джеймс Уорлик, премиера Борисов и вицепремиера Цветанов, присъстваха в петък на церемония в Министерския съвет по награждаване на полицаите, разбили преди две седмици печатница за фалшиво евро в с. Долно Сахране.

Всички те дружно обявиха, че операцията показва отличното сътрудничество между България и западните ѝ партньори.

България, Европол и нейните международни партньори дават общо послание към организираната престъпност: "Няма да успеете, ние сме по петите ви, заедно твърдо сме решени да превърнем Европа в по-сигурно и безопасно място", заяви Робърт Уейнрайт.

Джеймс Уорлик заяви, че операцията за борба с фалшификатите е огромен успех. Това беше ключова операция, но е много повече от това, защото отбелязва нова ера на сътрудничество между България и правоохранителните органи на Европа и САЩ, коментира дипломатът.

Сикрет сървиз чрез писмо също изрази възхищението и благодарностите си към България в борбата ѝ срещу организираната престъпност.

Демонстрираната подкрепа идва в момент, когато съдебно решение за освобождаване на считания за глава на "Октопода" Алексей Петров пропука имиджа на властта, а самият Петров поде публична кампания за дискредитиране на вътрешния министър Цветан Цветанов.

На краткия брифинг след награждаването на полицаите не бе дадена възможност за журналистически въпроси.

Цветанов заяви, че постигнатите резултати се дължат на оперативната работа на директорите и редовите служители на МВР. За да могат те да си свършат добре работата, политиците трябва да имат воля да дадат оперативна свобода на тези работници, допълни Цветанов.

Той съобщи, че чрез разкритата печатница е била разпространена фалшива валута в 24 държави и в страните от ЕС. Откритите фалшиви пари са били с равностойност над 1.5 млн.евро.

"Аз съм убеден, че колегите имат още няколко операции, които се подготвят в техните каси. И съм убеден, че скоро ще имаме подобни реализации и подобни операции, които ще гарантират сигурността на всички страни в света, за да не задушаваме икономиката с фалшиви пари, които са като едно платежно средство в тези държави", коментира вътрешният министър.

Бойко Борисов скромно изтъкна няколко свои заслуги.

"За тези ваши зрители и слушатели, които не са запознати много с приоритетите на Европа, искам да кажа: Когато станах главен секретар (през 2001 г.-бел.ред.), Европол не желаеше да разговаря с България и на една паметна среща в Хага благодарение на колегите от Сикрет сървиз, които ме заведоха там, им казаха – доверете се на тоя човек, този екип, той ще даде своите резултати", заяви премиерът.

За да звучи още по-убедително и за да потвърди, че без него страната е за никъде, Борисов добави, че докато е бил главен секретар на МВР по време на кабинета "Сакскобургготски", е имал министър, на когото четири години не са му давали виза.

"Искам да ви помоля да си припомните колко печатници за фалшиви пари разбихме докато бях главен секретар, колко в предишните четири години и какво се случва в момента, какво говорят най-големите служби в света днес пред вас", добави премиерът.

"Докато бях главен секретар, мислех, че приоритет в Европа са наркотиците и убийствата. Всъщност най-важен приоритет е защитата на еврото в Европа, както защитата на долара в щатите. За обединена Европа първото, което беше направено – това е единната европейска валута, наречена евро. Тези наши престъпници разбиваха вярата в обединена Европа чрез фалшифициране на еврото и на кредитните карти. Цели държави сменяха своите системи, защото не знаеха как да се оправят с тях. Когато започнахме тези операции, за да стигнем до днешната, защото тая машина, печатница я търсим от 6 години да не са и 7, защото е перфектна", обясни още премиерът.

След това той и Цветанов позираха гордо до наградените полицаи, които бяха все началници.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?