МВР ще глоби 90 000 души за неподменени документи

МВР ще глоби 90 000 души за неподменени документи

Около 90 000 души ще бъдат глобени заради това, че не са сменили личните си документи в срок през 2010 година, съобщи в интервю за "Дарик" началникът на Дирекция "Документи за самоличност” в МВР Мария Костадинова. Глобите, които ще бъдат наложени на нередовните граждани, са от 20 до 150 лева.

Смяната на личните документи за стотици хиляди българи през тази година беше истински ад заради многобройните сривове на системата в МВР, както и лошата организация в началото на процеса. На моменти системата работеше на лимита си и нямаше как да обработи в срок всички постъпили заявления. Това удари хората, които трябваше да пътуват в чужбина. Част от тях бяха принудени да платят за експресни поръчки.

Няма предвидена процедура, по която вътрешното министерство да изплаща обезщетения на съвестните граждани за причинените неудобства. Освен опашките, МВР натовари българите и с банкови такси при преводите на парите за издаване на документите.

Заради пълния хаос от вътрешното министерство дори призова хората, които "нямат спешна нужда до документи", да не ходят да си вадят такива.

Костадинова заяви, че около 2.2 млн. души са минали през гишетата за издаване на нови лични карти до момента. До края на година ще бъде отбелязано издаването на 3-милионния документ.

По данни на полицията в последните три дни са били приети 23 800 заявления за издаване на нови лични документи. Издаването на задграничните паспорти не е задължително, но хората са длъжни да върнат документа три месеца след датата на неговото изтичане.

От МВР съветват хората да вадят изтичащите си документи за самоличност в първите осем месеца на 2011 г. Причина за това е, че в последните три месеца на следващата година се очакват огромни опашки пред гишетата на Районните управления на МВР. За октомври, ноември и декември на 2011-а изтичат документите на близо 600 000 документа за самоличност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?