МВР ще гради нова агентура за борба с икономическата престъпност

МВР ще гради нова агентура за борба с икономическата престъпност

Новото ръководство на МВР има намерение да изгради нов апарат от секретни сътрудници, които да се борят с икономическите престъпления на организираната престъпност, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред вестник "Преса".

"Ще изградим нов секретен апарат, който ще работи в икономическата сфера, сред организираната престъпност. И министър (Цветлин) Йовчев, и аз имаме опит в тази сфера още от работата ни в ДАНС. В момента на един оперативен работник в МВР се пада по един секретен сътрудник. А в бившата ГДБОП този коефициент беше под един. На практика ние с какви способи и ресурси разполагаме сега? СРС, които са компрометирани, секретни сътрудници, които ги няма, и доверието на гражданите да подават сигнали", коментира Лазаров.

Той допълва, че чрез увеличаване на щата от секретни сътрудници министерството ще се опита да намали употребата на специални разузнавателни средства. Пред ден вътрешният министър Цветлин Йовчев се похвали, че употребата на СРС-та през тази година е намаляло тройно спрямо края на миналата.

"Подаваме ръка на всички съвестни и добронамерени бивши служители на МВР и Министерството на отбраната и търсим тяхната помощ като един солиден човешки ресурс. Ще бъде изградена система от критерии и всички ще бъдат детайлно проучени с оглед недопускане на злоупотреба с доверието", съобщи намеренията си главният секретар.

Другите слабости, които Лазаров открои в МВР са подценяваната работа на Главна дирекция "Национална полиция", която е била лишена от административен капацитет и неефективно използване на Главна дирекция "Гранична полиция".

Въпреки критиките към предшественици си Лазаров заяви, че поддържа "нормални човешки отношения" с бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. Той получил като завещание от него стъклена купичка с тибетски камъни за късмет и чифт генералски пагони.

"Тези камъни били смисълът на съдбата (му казал Калин Георгиев). Каза, че отначало всички били черни, но постепенно някои от тях започвали да побеляват. Колкото повече бели има сред тях, толкова по-добре", разказва главният секретар на МВР. Той от своя страна си бил донесъл в новия кабинет офицерските пагони от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от България