МВР ще иска 1.3 млн. лева от "октоподите" в басейна "Спартак"

МВР ще поиска 1.3 милиона лева обезщетения от свързаната с Алексей Петров фирма "Спарта 2000" и ще я прогони от басейна "Спартак". Това декларира в петък вътрешният министър Цветан Цветанов. Той съобщи още, че на 22 май областният управител Данаил Кирилов е издал нов акт за държавна собственост на имота, който препотвърждава акта от 1984 година.

Вътрешното министерство е изпратило нотариални покани до "Спарта 2000" и фирмите, на които тя е дала под наем обекти в плувния комплекс, да се изнесат от там до края на юли. Ако не сторят това, те ще дължат обезщетение на МВР в размер на 37 137 лв. за всеки на месец.

Цветанов представи пред журналистите цялата хронология около трансформациите на собствеността на басейна и терена под него. Всичко започва с построяването на съоръжението и актуването му като държавна собственост през 1984 г. През 1990 година МВР сключва договор със спортен клуб "Левски-Спартак", с който дава право на дружеството да го експлоатира безвъзмездно.

Четири години по-късно МВР сключва нов договор за съвместна експлоатация на басейна със спортен клуб "Левски-Спартак" и в него е записано, че печалбата се дели по равно между двете страни. Договорът е продължен до 4 април 2002 година и от тогава не е подновяван.

На 22 декември 1999 г. обаче "Левски" сключва 10-годишен договор с частната "Спарта 2000" АД за съвместна дейност в плувния комплекс. Според този документ 30% от печалбата е за спортния клуб, а 70% - за частната фирма. Шефът на спортния клуб Стоян Хранов участва и в управата на "Спарта 2000".

През 2007 г. този договор е анексиран до 2019 г., а МВР не е уведомено какво се случва с неговата собственост. По думите на Цветанов хората в министерството не са проявили и никакъв интерес.

В новия контракт между спортния клуб и "Спарта 2000" има клауза, че при предсрочното му прекратяване по вина на "Левски", клубът се задължава да възстанови на фирмата всички инвестиции и пропуснати ползи, разказа вътрешният министър. Едва през 2010 г. МВР се сеща, че вече 7 години "Левски-Спартак" и "Спарта 2000" експлоатират басейна и печелят от него без правно основание.

През 1999 г. в кашата се намесва и Столичната община. През тази година район "Триадица" издава акт, с който актува басейна за частна общинска собственост, а след това той е апортиран в "Софийски имоти". По думите на Цветанов това незаконно действие е станало с подкрепата на изпълнителната и местната власт през този период.

Малко по-късно "Софийски имоти" апортира земята в дружеството "София сити къмпани", която е една от скандалните сделки от този период и част от делото за източването на общинското дружество. За сметка на това вече 8 години държавата начислява местни данъци и такси за басейна на сметката на МВР. Цветанов обясни, че кметството искало 25 млн. лева, но не стана ясно за какво точно.

Дългът за такса "смет" през последните 3 години бил 457 000 лева.

Цветанов се обърна и към лидера на СДС Мартин Димитров, който настоява съкращенията в бюджета да обхванат и МВР и попита къде е бил, когато се е разграбвал басейнът.

В момента за собствеността на басейна "Спартак" МВР води дела и сега предстои казусът да бъде разгледан от Върховния касационен съд. Първите две съдени инстанции обаче отсъждат в полза на общината, която твърди, че е станала собственик на терена на основание поправка от 1995 г. в Закона за местното самоуправление, според която всички спортни обекти са станали автоматично общински.

"Това е въпрос, който нито една институция не може да реши сама", обясни Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България