МВР ще изгражда единен център за контрол на движението по пътищата

МВР ще изгражда единен център за контрол на движението по пътищата

Правителството възложи вътрешния министър Цветлин Йовчев да изгради единен център за контрол върху движението по пътищата на страната. Той ще трябва да обедини в една система информацията от всички стационарни и преносими пътни радари и камери.

Изграждането на системата е залегнали в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата. Нейната основна цел е до 2020 година да се намали смъртността по пътищата от 88 души на 1 милион до 61 на един милион. Това представлява намаление от 650 жертви годишно до 450.

Друга цел при изграждането на системата за централизиран контрол върху пътищата е да се намалят като цяло броя на катастрофите. Реализирането на проекта ще осигури автоматизирано регистриране и централизирана електронна обработка на нарушенията по пътната мрежа.

Това трябва рязко да намали корупцията сред пътните полицаи. Извън това ще се намали и времето за обработка на електронните фишове и на актовете за нарушения. Средствата, необходими за изграждане на системата, ще бъдат осигурени от фонда за безопасност на движението.

Споделяне

Още от България