МВР ще настоява за затягане на дисциплината при ловците чрез закон

МВР ще настоява за затягане на дисциплината при ловците чрез закон

Вероятно ще последват промени в Закона за лова и опазване на дивеча, за да се вземат по-крути мерки най-вече за дисциплината, организирането и провеждането на ловните излети, съобщи пред ”Фокус” комисар Божидар Василев, началник сектор "Контрол върху общоопасните средства" в МВР по повод зачестилите инцидентите по време на лов, предаде "Фокус".

”Промени най-вероятно ще има и за мястото и ролята на контролните органи по закона за лова и опазване на дивеча и органите по контрола върху оръжието”, каза той.

"Ловът е спорт. Когато искат да бъде приятно хобито им, хората би трябвало да се подчиняват на определени правила за дейност при този спорт, а той е с оръжие", обясни шефът на ресорния сектор в МВР.

Василев настоя, че ръководителят на ловния излет трябва да поема по-голяма отговорност за провеждането му.

На 16 декември изпълнителният директор на "Национална спортна база" ЕАД Петър Божилов и негов партньор в ловната дружинка се застреляха един друг по време на лов. Няколко дни по-късно беше регистриран още един смъртен случай по време на лов, след като ловец се обърка и навлезе в пусията на своите колеги. В събота четвърти ловец бе ранен от диво прасе.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?