МВР ще почака още малко за безконтролното следене в Интернет

МВР ще почака още малко за безконтролното следене в Интернет

Парламентът отложи дебатите и гласуването на промените в Закона за електронните съобщения, които ще дадат на МВР неограничени права за следене на комуникациите в глобалната мрежа. В четвъртък в пленарната зала противниците на промените от НДСВ и десницата имаха числов превес и с 81 гласа "за", 76 "против" и един "въздържал се" предложението на Атанас Щерев от БНД за отлагане на обсъжданията бе прието.

Преди това лидерът на СДС Мартин Димитров припомни, че предлаганите текстове са били отхвърлени преди по-малко от месец и парламентарният правилник не позволява да бъдат обсъждани в тази сесия. Според него с предложените текстове се въвежда полицейска държава.
Депутатът от левицата Радослав Илиевски, който е натоварен да прокара промените, контрира, че доводът за нарушаване на правилника е отхвърлен преди ден от зам.-председателя на Народното събрание Любен Корнезов (БСП).

След като законопроектът беше отложен, министърът на вътрешните работи Михаил Миков обяви в кулоарите на парламента, че работата по него ще продължи. "Очевидно има народни представители, специално от опозицията, които не искат полицията да бъде особено ефикасна в своята работа", заяви министърът.

Той обаче забрави, че освен депутати "специално от опозицията", срещу тоталното следене в Интернет се изказаха коалиционните партньори от НДСВ, Европейската комисия и омбудсманът. Освен това има отрицателно становище на вътрешната парламентарна комисия, а и комисията по европейските въпроси не е представила становище. Министърът не взема предвид и всички проучвания на общественото мнение по въпроса, които са в тежък ущърб на мерака на БСП и ДПС да следят безконтролно данни от трафика. Предложението за дебати и гласуване на промените обаче може да бъде вкарано за обсъждане в дневния ред на законодателния орган още утре.

Като реакция на готвените промени в Закона за електронните съобщения, интернет потребители подготвиха сайт, на който всеки, който чувства свободата си застрашена, ще може да реагира. Според идеята, депутатите, които подкрепят следенето в интернет ще бъдат първите "клиенти" на новия сайт http://www.gramada.eu

По идея от вазовата поема "Грамада", на сайта всеки ще може да "хвърли камък" върху снимката и името им. За по-голям ефект имената на съвременните "цековци" ще бъдат линкнати в множество уеб страници. Така те ще се сдобият с персонални google бомби. Идеята е при търсене със съответното име на депутата в google първата страница, която се появява, да е неговата страница в gramada.eu

Създателите на сайта са решили, "чест" да открие грамадата да има лично министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който настоява за прокарване на промените в закона.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България