МВР ще подкрепи създаването на доброволни отряди

МВР ще подкрепи професионално инициативите на местната власт да създаде структури, които да помагат на полицията. Това стана ясно при срещата на главния секретар на МВР Бойко Борисов с националното сдружение на кметовете.

Той предложи сдружението да организира регионални срещи на кметовете и обеща в тях да участват полицейски началници, експерти и методисти от столицата. "Те ще ви помогнат професионално, ще отработите заедно вариантите за връзки и всички останали въпроси на едно бъдещо взаимодействие", увери по време на срещата ген. Борисов.

Кметовете отбелязаха, че един полицай отговаря за няколко села и е невъзможно дори и най-добрият професионалист да се справи с множеството възникнали проблеми, като кражбите, битови скандали и пожари. Главният секретар даде за пример инициативите на кметове от села в Монтанско, Плевенско и Русенско, където хората се събрали и сами излъчили свои съграждани с опит, за да помагат на полицаите. Новите помощници разполагали с радиостанции, настроени на МВР - честота, за да имат директна връзка с диспечерските пунктове.

Днес ген. Борисов е разпоредил и полицията в страната да засили проверките на по-големи и съмнителни товари със селскостопанска продукция и живи животни.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?