МВР ще поеме изцяло отговорността за оградата по границата с Турция

Около 4 милиона лева ще са необходими за ремонт на съоръжението и прилежащите пътища

МВР ще поеме изцяло отговорността за оградата по границата с Турция

Подготвя се предложение за решение на Министерския съвет, така че тази смесена отговорност по отношение на оградата на границата, т.нар. временно възпрепятстващо съоръжение, която в момента е поделена между МВР и областните управители, да бъде фокусирана и да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно дирекция "Гранична полиция".

Това съобщи премиерът Стефан Янев след проведеното в четвъртък заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет за състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност с оглед на очакваната нова мигрантска вълна.

Това означава, че освен охраната, грижа на МВР ще стане и поддръжката на съоръжението и на съпътстващата инфраструктура, включително и на необходимите системи за наблюдение, информационни сензори, обясни Янев. Той добави, че целта е да бъде централизирано това управление и поддръжката на всички съпътстващи системи.

На заседанието е било отчетено свършеното до момента от МВР за нарастване на усилията, предвид увеличения натиск, констатиран и през август, и в началото на септември. Били са оценени мерките и това, което е направено, включително и координацията с Министерството на отбраната - от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост.

Дори влязохме в детайли, обсъждайки и тактическото взаимодействие, когато това е необходимо и каквото е необходимо от гледна точка на подготовката. Координацията я има, съответните структури взаимодействат, поддържат взаимна информираност и са в готовност при необходимост за нарастване на усилията, каза премиерът Янев, цитиран от БТА.

Били са обсъдени и мерки за подобряване на ефективността на функционирането на Съвета по сигурността към МС.

От думите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението. Отделно ще се смята колко пари ще са нужни за поддръжка на пътищата около нея, както и за останала инфраструктура.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза той, цитиран от БГНЕС.

Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, добави Рашков.

По данни от 5 септември няма засилване на мигрантския натиск по границата с Турция, дори има лек спад спрямо края на август, каза Бойко Рашков. Не е вярно, че бежанците са предимно от Афганистан, подчерта той. По думите му от задържаните мигранти 32 на сто са от Турция, 17 на сто от Афганистан, 10 на сто от Ирак.

Пунктовете на МВР за задържане на мигранти са пълни около и над 70 процента, но там хората стоят, докато се открият истинските данни за самоличност и това понякога продължава повече от месец. Пунктовете за бежанци са пълни малко над 30 процента, допълни Стефан Янев.

Служебният премиер обяви, че следващата седмица имат готовност да внесат предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурността, който до момента не е бил създаден.

"Той ще функционира в рамките на Министерски съвет. Неговата численост е определена, неговите задължения", поясни той и добави, че в същото постановление на МС ще създадат механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурността.

"Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно", коментира Янев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?