Преди изборите догодина:

МВР ще получи близо 300 млн. лв. за пожарни от еврофондовете

Лили Границка

Близо 300 млн. лв. от еврофондовете ще получи МВР основно за купуване на пожарни автомобили преди парламентарните избори догодина. Това стана ясно днес след заседание на Комитета за наблюдение по оперативна програма “Регионално развитие”.

От тази програма на МВР се дават 95.8 млн. лв. Средствата ще дойдат от освободения ресурс от рискови проекти, наложени финансови корекции, както и такива, при които са постигнати икономии вследствие на проведените тръжни процедури, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Парите ще отидат основно за купуване на пожарни автомобили за 36-те големи града.

В края на октомври стана ясно, че от оперативна програма “Околна среда” се пренасочват 194 млн. лв. към МВР също за купуване основно на пожарни автомобили. Тънката разделителна линия е, че с тези пари ще се купува оборудване основно за гасене на пожари в планините, докато пожарните, купени със средства от “Регионално развитие”, са само за градовете.

За техника за борба с горските пожари са планирани 97 млн. лв., като парите са близо половината от целия бюджет на приоритета “Биоразнообразие” на програма “Околна среда”. Другите 97 млн. лв. от “Околна среда” са от приоритета “Води”, като те ще отидат за купуване на един или два хеликоптера от МВР, по думите на заместник-министъра на околната среда Ивелина Василева.

В момента МВР изпълнява един договор по оперативна програма “Регионално развитие” за купуване на пожарни за седемте големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора на обща стойност 13.7 млн. лв. По него вече са закупени 54 автомобила, показва справка в регистъра за обществените поръчки.

Най-големият търг за купуването на 42 пожарни обаче се провали на два пъти и се стигна до сключване на договор едва от третия опит. Освен автомобили по този договор на МВР с програма “Регионално развитие” са купувани още и облекло и предпазни каски и други аксесоари за пожарникарите. Въпреки че договорът е подписан през 2008 г., плащанията по него са започнали едва през тази година, като до момента са изплатени над 6 млн. лв., показва справка в системата за еврофондовете ИСУН.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес