МВР ще прави предприятие за лични документи за половин милиард лева

Вместо в различни райони, документите ще се печатат в София на същата цена за гражданите

МВР планира да създаде собствено предприятие за производство на документи за самоличност. Обществената поръчка ще бъде на стойност 480 милиона лева като 1/5 от тези пари ще дойдат от бюджета, а останалите от ЕС. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в понеделник.

Министерството планира да изработва личните документи в собствена печатница в София. В момента производството им е децентрализирано по области и се изпълнява от компанията "Сименс-България".

Ако МВР успее да си построи собствено предприятие, това няма да доведе до промени в процедурите, гарантира Ципов. Гражданите ще си подават документите за лична карта, паспорт и шофьорска книжка по местоживеене. Печатницата ще изпълнява заявките в София, а МВР ще поеме отговорността за транспортиране на готовите. Според Ципов министерството ще е способно да доставя документ от София до всяка точка на страната за осем часа, колкото е срокът на експресната поръчка.

Заместник-вътрешният министър обясни, че ако проектът се реализира, МВР ще пести по 10 милиона лева годишно.

Спестяванията щели да дойдат от дългосрочния договор за производство на документите, както и от това, че в момента много служители на МВР работят към регионалните центрове на "Сименс-България". Централизацията на процеса ще доведе до това, че тези хора ще станат по-полезни на МВР, вършейки нещо друго.

"Плащаме заплати на адски много хора, идеята е да ги пренасочим към други задължения", обясни Ципов пред медиите.

Той обеща цената на документите да не се повишава, а сроковете на издаване да останат същите, въпреки новия режим на транспортирането им. Ципов каза, че новата система на производство трябва да започне от 2018 година.

Той допълни, че централизираната система за лични документи предвижда и производството на дълго очакваните карти с биометрични данни.

"След 2 години ще можем с издаването на нови лични документи да слагаме в тях чип, който да позволява преминаване през електронния гейт на всяко летище, както и използването на електронни услуги. Това обаче остава лична опция - всеки гражданин ще може да решава сам дали и в кой точно личен документ да поиска такъв чип. Крайната цена на документите няма да се променя, независимо дали те са изработени с тази технология или не", каза Ципов.

Още по темата
Още от България