МВР ще предвиди и дизелови агрегати за ксероксите в избирателните комисии

Отхвърлени бяха идеите да се пита КС дали навсякъде да се правят копия от протоколите

МВР ще предвиди и дизелови агрегати за ксероксите в избирателните комисии

Копирните машини – голямото нововъведение на предстоящите избори, се оказаха всепоглъщащ проблем от национално значение. На тях бе посветена и основната част от обсъжданията в Изборния борд към МС, който се събра на поредно заседание в сряда. Публичните предупреждения на премиера Марин Райков към ЕРП-тата отпреди седмица да осигурят качествен ток за изборите, за да не гърмят ксероксите, се оказаха очевидно недосатъчни.

По време на заседанието на борда бяха дадени идеи, ако има проблеми с електрозахранването на ксероксите, "Гражданска защита" да осигури генератори. Предложението срещна одобрението на вицепремиера Екатерина Захариева. Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че във всички области има възможност за предоставяне на дизелови агрегати от страна на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тревогата на членовете на Изборния борд бе предизвикана от довода на математика Михаил Константинов (член на директорския борд на "Информационно обслужване" ), че има секции, в които "не светят крушките", камо ли техниката, която трябва да размножава секционните протоколи с цел всеки участник в изборите да получи автентично копие от тях.

Той посочи още, че трябва да бъдат предвидени различни случаи, при които практически да не е възможно използването на копирната машина. Освен спиране или липса на ток, Констатинов посочи, че е възможно да заседне хартия.

Константинов се опита да убеди вицепремиера Захариева Министерският съвет да пита Конституционния съд дали е голям проблем, ако в някои секции няма копия на протоколите. Със сигурност ще има места, където ще има проблеми с тока, което ще възпрепятства ксерокопирането, а това ще е нарушение на Изборния кодекс, каза математикът.

Ако КС бъде питан и каже, че вотът може да мине и без копиране на протоколи в секциите, това би отворило вратичка за масов отказ да се дават такива протоколи, смятат други участници в борда.

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, която също участва в заседанието, посочи, че всяка засечка на копирна машина, която попречи на размножаването на протокола, ще бъде нарушение на закона. "Не всяко нарушение е с мандатна релевантност", цитира тя решение на КС, а по-късно уточни, че това означава да не е оказано влияние на резултата от изборите.

Вицепремиерът Захариева заяви, че питането на КС за ксероксите е безсмислено.

Взел повод от "неуредицата" с електрическото захранване, Пройчо Караиванов от сдружение "Честни избори" предложи Изборният кодекс изобщо да не се спазва, а протоколите да се размножават ръчно. След като разбра, че не може да променя закона в заседанията на борда, Караиванов заключи, че подобно събрание е безсмислено.

Накрая в дебата се включи главният секретар на МВР Калин Георгиев, който предложи дизеловите генератори на пожарната. С това разговорът за електрозахранването беше прекратен.

Михаил Константинов обаче продължи темата, като предрече "невъзможно изпълнение на закона" заради избирателните секции зад граница. Той обясни, че идеята да се пращат копирни машини в чужбина е неизпълнима, тъй като в САЩ и Япония уредите са различен волтаж.

Този му коментар не стана повод за дебат, нито бяха засегнати други хипотези за проблем с копирането на протоколите. Само преподавателят Димитър Димитров предложи да не се доставят копирни машини на секциите в чужбина, а членовете да направят PDF формат на протокола. Това можело да стане навсякъде зад граница, защото имало компютри, за разлика от България. Според членове на борда изискването в Изборния кодекс не прави разлика между български секции и такива в чужбина.

Заседаващите в Изборния борд обсъдиха и евентуалните проблеми с членове на избирателни секции, които не умеят да си служат с ксерокс. Бе дадено предложение да се направят видеоклипове за ограмотяване, но главният секретар на МС Росен Желязков успокои, че е предвидено да се направи подобно видео.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?