Главният секретар Светлозар Лазаров лансира нова стратегия за превенция:

МВР ще прибира търговците на гласове, "независимо по кой член от НК"

Министър Бакалов прави обществен съвет за изборите с "хора с добър статус"

Сн.: БГНЕС

За пръв път в предизборна ситуация МВР няма да се занимава приоритетно с противодействието и разкриването на търговията с гласове, а ще има за цел да "мачка" криминалния контингент на общо основание.

 

Автор на новата стратегия за превенция е главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров, който обясни мотивите си простичко: "За обществото не е важно по кой текст от Наказателния кодекс (НК) купувачът на гласове ще бъде задържан".

 

По думите му, казани след края на националното съвещание на МВР във вторник, "криминалните предприятия", които традиционно се ангажират с набиране на платен вот, по принцип се занимават с всякакъв вид друга дейност, която явно е по-лесна за разкриване от полицията.

 

"Трябва да се има предвид, че целта на всяка една от тези групи е спечелване или генериране на финансов ресурс. Те са изключително гъвкави, изключително комбинативни и, когато се отдаде възможност по определен начин да генерират финансов ресурс, се възползват. Тези структури и лица на практика имат всички признаци на криминални предприятия, от гледна точка на сговор, на конспиративност, на зависимости, по определени причини, дори по извършени престъпления в миналото – сила, натиск. Наистина трябва един по-активен подход", опита да поясни Лазаров.

 

От хоризонталата, по вертикалата и в ареста

 

Според професионалния шеф на МВР, на когото новият ведомствен закон даде всички правомощия да ръководи органите на реда, гаранция за тяхната ефективност ще бъде начинът на предаване на всяка постъпила информация – хоризонтално и вертикално.

 

"Когато се работи по всички направления тези групи да бъдат неутрализирани, независимо по кой текст, по кой член от Наказателния кодекс, това означава, че всеки един сигнал, независимо по какъв път е получен или оперативна информация – в МВР по хоризонтала от районното управление или областната дирекция, ще бъде докладван на компетентната прокуратура с оглед получаване на конкретни указания за работа. Независимо от това информацията върви по вертикала към щаба, който ще функционира в МВР и по линия на прокуратурата. Така информацията се централизира. По този начин ще се даде възможност на всяка постъпила информация да бъде отработена и да бъдат извършени процесуални следствия или оперативно-издирвателни действия с оглед разкриване на обективната истина", обобщи своята концепция Светлозар Лазаров.

 

Така той анонсира и предстоящото създаване на нов Национален щаб за изборите между МВР, прокуратурата и ДАНС, какъвто бе направен и преди предните парламентарни избори през май м.г. Макар въпросният вот да бе белязан от безпрецедентния скандал "Костинброд", който опорочи деня за размисъл и целия изборен процес, но така и не доведе до разкриване на мащабна схема за фалшификация на резултатите, както се очакваше, Лазаров даде добра оценка на тогавашния щаб. Посочи за пореден път, че "по този начин ще изградим модел, който функционира добре за подаване на информация по хоризонтала и вертикала".

"Вашите успехи ще бъдат и мои успехи за благото на България"

 

Набелязаната от Лазаров хоризонтално-вертикална стратегия за борба с купуването на гласове и всички останали престъпления е била подробно обсъдена и със служебния премиер Георги Близнашки по време на националното съвещание на МВР. Самият той въодушевено обяви пред медиите във вторник, че е разбита първата група за купуване на гласове.

"Имаме изключително сериозни намерения. Общо е убеждението, че трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши една превантивна дейност. Основните участници, както стана ясно от докладите в този процес на купуване и продажба на гласове, са свързани най-вече с престъпния контингент. По време на срещата стана дума, че органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, да се идентифицират онези лица, които през последните пет години са участвали в подобни явления", коментира добрата новина Близнашки.

Той дори открехна завесата за това как възнамерява да мотивира служителите на МВР да работят възможно най-активно до провеждането на предсрочните избори на 5 октомври: "Заключителните ни думи бяха, че те трябва да си свършат работата, а аз ще бъда заедно с тях и ще могат да разчитат на моята подкрепа. Последната фраза беше: "Вашите успехи ще бъдат и мои успехи за благото на България".

Междувременно вътрешният министър Йордан Бакалов увери, че по заповед на Лазаров са направени абсолютно всички оперативни справки от 2009 г. насам за хора, за които има данни, че се занимават с търговия на гласове.

"В справката влизат лица, идентифицирани от Районно управление "Полиция" и от областните ни дирекции. Те ще следят дали тези лица продължават да извършват този вид дейност. До започването на кампанията са дадени указанията от ръководство на МВР, от мен като министър на вътрешните работи и от господин Светлозар Лазаров в качеството му на главен секретар, да се извърши пълна превенция на тези лица, които наистина са участвали в купуването и продаването на гласове. Това сме разпоредили и е задействано", добави Бакалов, обобщавайки, че "МВР трябва да осуети и предотврати желаещите да купуват и продават гласове".

Кабинетът препоръчал на ЦИК да ограничи машинното гласуване

След края на националното съвещание на МВР, посветено основно на изборите, наводненията и миграционния поток, премиерът съобщи още, че кабинетът е препоръчал на ЦИК да ревизира решението си за разкриване на 500 секции за експерименталното машинно гласуване заради липса на средства.

 

"Препоръчахме на ЦИК да слезе на 250 секции и се надявам, че те ще преразгледат своето решение, за да можем финансово да се справим. Другият вариант е да орежем други разходи от предвидения финансов план, финансовата сметка, която е съгласувана между Министерство на финансите и ЦИК. Става дума за големи пари и сме много предпазливи, за да се справим със ситуацията. Разпращат се днес поканите към различни неправителствени организации, за да може другата седмица да започне да функционира изборният борд, за който сме дали заявка. Всичко се движи в нормалните срокове. Няма изоставане, работи се и по обществените поръчки. В края на миналата седмица бях в печатницата на БНБ, хартията вече е осигурена. Мерките за сигурност са изключителни – два реда бодлива тел, с други допълнителни усложнения. Чака се от ЦИК да определи размерът на бюлетините, за да започне настройването на бюлетините", каза още Близнашки.

Подобно на идеята за изборен борд към правителството, вътрешният министър пък е разпоредил на заместника си Филип Гунев да създаде обществен съвет в МВР с ресор – избори. По думите му той ще бъде съставен от "публично изявени хора с добър статус и занимаващи се с избори". Не пожела обаче да разкрие нито един евентуален участник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?