МВР ще събира по и-мейл сигнали срещу пътни полицаи

МВР ще събира по и-мейл сигнали срещу пътни полицаи

Сигнали за неправомерни проверки от страна на пътни полицаи и други нарушения на униформените, осъществяващи контрол на пътя, ще приема вътрешното министерство на и-мейл адрес [email protected], съобщиха от пресцентъра на ведомството в четвъртък.

 

За да се проучи обаче сигналът, той трябва да съдържа дата, час и място, обстоятелствата, при които е станало спирането, както и данни за екипа - полицейски номер, изписан на капака на патрулния автомобил, регистрационен номер на колата, име или номер на служител или служителите, извършили според гражданина нарушение.

 

Според заповед на министър Цветлин Йовчев от началото на септември превозни средства може да се спират за проверка само ако видимо нарушават правилата за движение по пътищата, возилото има явни неизправности или товара му създава опасност за участниците в движението, както и ако начинът на движение и поведение пораждат съмнения към водача за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество.

 

Съществуването на данни или предположения, че водачът е участвал в пътно-транспортно произшествие или в извършването на престъпление, също може да е повод за проверка. Спирането за превишена скорост ще е по-скоро изключение, защото с новите средства за контрол водачите просто могат да получат глобата по пощата.

Споделяне

Още от България