МВР ще търси еврофинансиране, за да купи нова противопожарна техника

277 пожара са били потушени за денонощие, продължава гасенето в Средец и Рила

МВР ще търси еврофинансиране, за да купи нова противопожарна техника

„Водим в момента преговори с Европейската комисия (ЕК) за финансиране от Европейския съюз (ЕС), за да може да закупим още техника. Знае се, че пожарната техника в страната е от най-остарелите – има автомобили на повече от 50 години. МВР не разполага със средства за подмяна на техниката, затова разчитаме на европейско финансиране”, обяви във вторник в Благоевград вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му на първо време МВР има нужда от самолет, който да влезе в употреба вместо двата военни хеликоптера, които се ползват в момента.

Междувременно стана ясно, че през изминалото денонощие в страната са били потушени 277 пожара. Вятърът затруднява достъпа на хеликоптерите и в пъти увеличава скоростта на разпространението на пожарите.

Това съобщи пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

“75-80 процента от пожарите се дължат на човешка намеса. Много е трудно да се установи точният извършител. Все пак имаме начини да установим дали пожарът е умишлен. Приканваме хората да бъдат максимално отговорни – към себе си, близките си и природата”, заяви той.

Продължава борбата с огнената стихия в Средец, където са открити четири нови огнища. Очаква се военен хеликоптер да се включи в потушаването на пожара, съобщи кметът на община Средец Иван Жабов.

”Не се е увеличил пожарът, но там където вчера бе загасен, се е възобновил”, посочи Жабов.

Пожарът в местността Бели бор в Рила планина, който бушува шести ден на територия от 1 500 декара, не се е разраснал през изминалата нощ, съобщиха от Оперативния щаб, който координира на място действията на пожарникарите, военните и лесничеите.

Проблемно остава южното направление на пожара - към долината на Илийна река, където ще бъдат съсредоточени хора и техника, за да се ограничи разрастването на огъня към Манастирската гора. Дежурните групи, оставени за наблюдение на другия пожар в долината на Илийна река - в местността Празна торба, също не съобщават за разрастване на огъня.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?