МВР ще ускорява поръчките за охраната на границата с европари

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов обяви, че заради липса на административен капацитет на поетото от него ведомство се е забавило обявяването на обществените поръчки, свързани с охраната на границата със средствата, отпуснати за целта от Европейския съюз.

Неговият екип обаче работел по преодоляването на проблема и поръчките щели да бъдат извършени прозрачно и публично. Това обяви Узунов, който в понеделник присъства на откриването на процедура за обществена поръчка по фонд "Вътрешна сигурност", финансиран от Брюксел.

"До 19 януари тази година МВР не е организирало и не е обявило, нито е провело, необходимите, планирани 31 обществени поръчки. В периода от 19 до 25 януари тази година са обявени първите девет поръчки при ускорени срокове. Предстои обявяването на още 22 обществени поръчки", каза Узунов.

Във връзка с охраната на външната граница на ЕС той коментира, че към момента няма сериозен мигрантски натиск към страната ни.

"Действително можем да твърдим, че нямаме такива сериозни темпове на миграционен натиск. Маршрутите са анализирани и съответно са пренасочени необходимите полицейски сили. Много са условията, които влияят върху бежанския натиск. Една от причините може да бъде и самото време. Ние сме взели необходимите мерки, така че да се справим с проблема", заяви служебният вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България