МВР ще внедрява агенти в държавната администрация

Офицери от МВР ще могат да работят под прикритие в държавната администрация и фирми с преобладаващо държавно участие. Това става ясно от наредба, одобрена от правителството днес.

Като агенти под прикритие досега работеха служители на НССО. В недалечното минало това са били т.нар. режимни офицери в предприятията. Занапред и антимафиоти от НСБОП ще действат на този принцип.

В някои от случаите агентите ще се явяват на конкурс за работа по общия ред и шефовете им в учрежденията няма да знаят, че те всъщност се водят на щат и в МВР.

Служителите под прикритие няма да изпълняват полицейски функции, а само ще събират информация във връзка със защитата на националната сигурност на страната и противодействието на организираната престъпност.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов посочи, че те ще работят под прикритие само при доказана оперативна необходимост за това.

Работещи в МВР нямат право да се внедряват в президентството, парламента, органите на съдебната власт, в Конституционния съд, в отбраната, в други служби за сигурност. Изрично е казано, че те не могат да работят под прикритие и в политически партии.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?