МВР си устрои поправителен с "Килърите"

МВР си устрои поправителен с "Килърите"

МВР повтори операция "Килърите" и отново прибра в ареста двама от посочените за лидери на групата. Това са Янко Попов – Туцо от Самоков и Васил Костов – Васко Кеца от Червен бряг. За задържането им по традиция информира лично вътрешният министър Цветан Цветанов в ранните часове на вторник.

Двамата са прибрани по обвинение за убийството на бизнесмена от Шумен Румен Рачев. Той бе разстрелян преди изборите миналата година. С тези си действия МВР си организира своеобразен поправителен изпит срещу т.нар. група на "Килърите".

Преди месец полицията проведе шумна операция по задържането на пет човека, които получиха обвинения за покушението срещу бившия общински съветник от "Атака" и президент на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев. Освен споменатите вече Туцо и Васко Кеца обект на "полицейско въздействие" бяха Петър Стоянов – Вожда, шеф на федерацията по сумо, Методи Иванов и Георги Петков – Дачи.

По случая бе дадена специална пресконференция от премиера, вътрешния министър, зам.-главния прокурор и голяма част от едрите началници в МВР. На този брифинг бе съобщено, че доказателствата са безспорни и че освен за смъртта на Галев, групата е отговорна за още около шест екзекуции. От тези около шест убийства бе споменато само това на Румен Рачев.

На директно предавания по някои телевизии брифинг бяха съобщени и ролите на участниците в групата. Като неин лидер бе посечен Петър Стоянов – Вожда. Янко Попов – Туцо (по думите на премиера и на вътрешния министър бил много близък на покойния бос от бившата СИК Милчо Бонев – Бай Миле и на вечно актуалния в България Сретен Йосич) бил поръчителят на убийството на Галев. Васил Костов – Васко Кеца бил свръзката между лидера на групата, поръчителя и смятания за пряк извършител на стрелбата Георги Петков – Дачи. Последният в петорката – Методи Иванов осигурил оръжието за убийството, оказвал и логистична подкрепа при извършването му.

Най-"тежките" участници в тази медийна изява не съобщиха какъв е мотивът за убийството на Галев, но очертаха доста широк спектър от вероятности за ликвидирането му.

Говорейки за сериозността на групата те не посочиха Туцо като замесен в убийството на Рачев. Сега обаче той е прибран с такова обвинение. Тогава Борисов и Цветанов съобщиха, че Васко Кеца има пръст в това престъпление, а физическите извършители (двама мъже от Червен Бряг – бел.ред.) най-вероятно, след като са си изпълнили задачата, са убити, за да се скъса връзката с поръчителите.

И така, след всички тези разяснения и дежурните статии след подобна операция на МВР, че арестуваните са подготвяли убийството на премиера, се стигна до разглеждането на мерките за неотклонение (трябва да се отбележи, че обвиненията на "Килърите" тогава бяха само за убийството на Юри Галев).

Първоинстанционните магистрати от Софийския окръжен съд задържаха и петимата обвиняеми. Няколко дни по-късно обаче Софийският апелативен съд освободи четирима от тях с най-леката мярка за неотклонение "подписка", като на практика разби т.нар. група. Преведено на прост език решението на съда е, че събраните доказателства са повече от калпави и не стават за нищо.

В ареста остана само Методи Иванов, тъй като при задържането му бе открито незаконно оръжие, но не това, с което е стреляно по Галев или по когото и да било друг.

Това решение бе страхотен шамар по реномето на МВР и стана повод за дълги коментари и нападки срещу съдебната власт от страна на изпълнителната. Премиерът Борисов дори определи решението на съдиите Валя Рушанова, Мария Митева и Христина Михова като "заговор срещу държавата". Цветанов също не остави мнението си по въпроса само за себе си, още повече, че малко преди да пуснат "Килърите", трите "заговорнички" в черни тоги освободиха задържаните в акция "Всичко коз".

По всичко личеше, че МВР няма да се задоволи само с коментарите на съдебното решение, а ще търси начин да осигури справедливостта - такава каквато я вижда собственият му началник и неговия началник.

Няма и седмица след решението на апелативния съд и Георги Петков – Дачи бе прибран отново. Този път по обвинение, че е автор на неуспешния опит за убийство срещу плевенския гангстер Камен Балбузанов – Куката от есента на миналата година.

Дачи бе задържан от съда в Плевен, а след това решението бе потвърдено и от магистратите във Велико Търново. Оттогава Дачи е в ареста, а по този случаи софийският съд няма да има думата. Впрочем след прибирането му, той бе обвинен и за стрелбата срещу Ивайло Паунов – Джованито, който минава за един от наркотарторите на Варна.

От думите на министъра излиза, че Дачи е обвинен за тези неуспешни покушения на базата на свидетелски показания. Въпросните свидетели явно трябва да получат държавно отличие за будна съвест, тъй като разпознали Дачи като извършител, след като той е бил показан по телевиизиите и вестниците с белезници в съдебната зала.

Така МВР успешно започна да рестартира заключването на "Килърите" и лъскането на позацапания си от съда образ - старателно граден в последната една година с всекидневен улов на всякаква дребна риба и тук-таме на някой по едър "хищник".

След като си осигури цял втори килър зад решетките, министър Цветанов излезе в отпуск, но и от Албена продължаваше да лови цаца и хамсия, докато вестниците правеха репортажи за сутрешния му крос из алеите на курорта.

Като всяко хубаво нещо обаче и заслужената почивка си има край, след който министърът се зае да прибере и останалите килъри. Така се стигна до вторник сутринта, когато активната част от българските граждани се събуди с новината за повторния арест на Туцо и Васко Кеца.

Освен тях двамата полицията е задържала и още двама души, които по думите на министъра са укривали край Говедарци физическите извършители на покушението срещу Рачев - 36-годишния Владимир Филев и 24-годишния Георги Георгиев, за които вече споменахме, че са в неизвестност, като се предполага, че са убити.

Интересна подробност е, че Туцо, който е обявен за поръчителя на убийството на страшилището на самоковския регион Юри Галев, година по-рано е бил шофьор на убийците на Рачев. Министърът каза, че Туцо и Васко Кеца са транспортирали стрелците преди и след покушението срещу Рачев.

Друг тънък момент е, че при първоначалното гледане на мерките за неотклонение стана ясно, че Туцо и Васко Кеца не се познават, а при организирането на убийството на Галев връзката между тях е бил Петър Стоянов. Сега се оказва обаче, че година преди това те двамата заедно возили насам-натам обявените за убийци на Рачев.

Трима от четиримата задържани ще получат обвинения за убийството на Рачев, което ще разчита основно на свидетелски показания. Мотивът за тази екзекуция е финансов, но Цветанов отказа да съобщи повече подробности.

В коментар на всичко случващо се пред бТВ министърът заяви, че при първоначалния арест на "Килърите", МВР не е представило пред съда всички данни, с които разполага, защото е щяло да бъде осуетено провеждането на продължението на операцията.

Какви са доказателствата срещу Туцо и Васко Кеца ще преценява Окръжният съд в Шумен, чието решение ще бъде проверено от апелативния съд във Варна.

Сега от цялата група на свобода остава само Петър Стоянов – Вожда, чийто моментни мисли биха били доста интересни и вълнуващи още повече, че от МВР и прокуратурата оставиха отворен кръгът на обвиняемите.

Споделяне

Още по темата

Още от България