МВР скри грозен ремонт на фасадата си

Архитекти са притеснени, че дейностите нарушават облика на културна ценност

Ламаринена ограда скри грозен ремонт на колоните, разположени вляво от централния вход на сградата на Министерството на вътрешните работи на столичната ул. "Шести септември".

За ремонтните дейности съобщи в четвъртък екипът на Фейсбук страницата "Български архитектурен модернизъм", отбелязвайки, че те сериозно нарушават облика на сградата, която е със статут на културна ценност от национално значение.

В секцията за обществени поръчки в сайта на МВР липсва информация за проведена процедура по възлагане на въпросния ремонт. Върху новопоявилата се ограда пък няма информационна табела.

От "Български архитектурен модернизъм" предполагат, че смяната на автентичните плочи от облицовката на колоните се е наложила заради течове, но подчертават, че поставените нови плочи представляват "груба и некомпетентна намеса върху фасадата на тази изключително ценна творба на арх. Георги Овчаров от 1936-1940 година".

"Открито през през 1940 г., импозантното здание впечатлява с различното третиране на фасадите, играта на мащабите и строгото излъчване на рационалистичните фасади като контрапункт на стилизираните "национални" елементи. Смятаме, че сградата е изключително ценна и всякаква неуместна намеса би била тежък удар по архитектурното ни наследство, затова ще продължаваме да следим случая отблизо", допълват от архитектурната страница.

Споделяне

Още от България