През последните 5 години

МВР става все по-малобройно и все по-скъпо

Вучков анонсира реформа, премахваща социалните компенсации за чиновниците

Веселин Вучков Сн.БГНЕС

Броят на реално работещите служители в МВР е намалял с близо 10 000 души през последните пет години, докато за същия период годишните разходи на силовото ведомство са се увеличили с над 220 млн. лева.

Това показват разчетите, представени от вътрешния министър Веселин Вучков, който анонсира в понеделник идеите на екипа си за административна реформа в министерството.

Тя има за цел да раздели служителите на МВР на две групи – тези с полицейски, разследващи и пожарникарски функции, и тези с чисто чиновнически задължения, като първите да останат първа категория труд, а вторите – да минат към разпоредбите на Закона за държавния служител.

"От една страна, реформата в МВР е крайно необходима, поне като начало, тъй като е отлагана 25 години. От друга страна пък, МВР трябва да работи, а не само да се реформира и поради това предлагаме новоназначените служители на административни длъжности, конкретно посочени дирекции в МВР, след определена дата, вероятно 1 април, да се подчиняват на Закона за държавния служител. Всички действащи служители и държавни, и по трудов договор си запазват всички бонуси, които имат в момента. Това е идеята и не виждам защо трябва да има сътресения във вътрешното министерство", коментира Вучков.

Според данните, представени от него в понеделник, реално работещите служители в системата на МВР през 2010 г. са били 56 441 души. През следващите две години те намаляват с около 3000 души, а най-голямата вълна от напускащи е през 2013 и 2014 г., когато заетите места във ведомството намаляват с общо над 8700.

Така, към 31 декември м.г. в МВР са работят 47 134-ма служители, от които 28 781 са с полицейски функции, 6750 са пожарникари, а над 11 500 са чиновници. От тях 6668 души работят в типичната за МВР администрация, а останалите 4935 в звена като спешния телефон 112, дирекция "Български документи за самоличност", специалната куриерска служба и други.

Въпреки очевидното намаляване на работещите в системата на силовото ведомство, разходите му устойчиво растат през последните пет години. Докато през 2010 г. МВР е похарчило за 12 месеца над 1.03 млрд. лева, сметката през следващите години постепенно расте до над 1.2 млрд. лева през м.г.

Както е известно бюджетите на МВР никога не остават в рамките на първоначално предвиденото и се актуализират неколкократно през всяка следваща година. Според приетия преди празниците бюджет за т.г., министерството трябва да получи 1 031 760 000 лева. От тях близо 936 млн. лева са заделени за заплати и осигуровки, близо 83 млн. лева – за издръжка на ведомството и близо 13 млн. лева – за капиталови разходи.

"Ние ще се опитаме да го изпълним (бюджета – бел.ред.), макар че тази рамка не ни харесва", коментира по време на презентацията Вучков, допълвайки, че "няма да бъде пресилено, ако кажа, че МВР в момента се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява елементарните си законови функции".

Вучков не пропусна да обърне внимание на отговорността, която носи ведомственото ръководство в кабинета "Орешарски" за настоящето състояние на системата.

"Особено през 2014 г., най-много расте делът за разходи за персонал. Двукратно през 2014 г. бяха увеличени трудовите възнаграждения с новия Закон за МВР. Това беше и причина на 7 ноември да установим с огромна изненада, че във вътрешното министерство дефицитът към месец ноември е бил около 213 млн. лева, само благодарение на актуализацията на бюджета. 936 млн. лева са разходите за персонал – заплати и осигуровки", заяви вътрешният министър.

"Най-важният акцент е, че ако се вгледаме в административната картина, в човешките ресурси и във финансовото състояние на МВР, ще забележим един огромен недостатък, който трудно може да намери подкрепа. В МВР липсва вътрешно степенуване и диференциране на държавната служба. Всички държавни служители, към момента около 41 000 души, независимо от тежестта на службата, която изпълняват, са първа категория труд. Основната идея е да се постигне, чрез промяна в няколко закона, вътрешно степенуване на държавната служба в МВР, диференциране. Първа категория труд да остане само за служителите, които работят в най-тежки условия", обясни идеята си за административна реформа Вучков.

Според плановете на екипа му въпросните законодателни промени трябва да бъдат приети от парламента до началото на февруари, а реалното им действие да влезе в сила от 1 април т.г. Вучков обаче настоя подобно диференциране на служителите да се извърши и в останалите служби в сектор "Сигурност" – ДАНС, ДАТО, както и Главна дирекция "Охрана" и служителите в затворите към правосъдното министерство.

"Ние си даваме сметка, че тази реформа не е толкова лесна, но е необходима", заключи Вучков, отбелязвайки, че първа категория труд в различните държавни звена и служба трябва да има еднакви критерии при назначаване и пенсиониране, за да не се натрупва напрежение в системата, както например по оста МВР – ДАНС.

"За пръв път чуваме идеите за реформи в цялост и доста от тези неща са нови. Това, което прави впечатление, е че нещата се случват по обратния процес. Получаваме нещо, което очевидно вече е обмислено от ръководството на МВР. Ние ще го обсъдим с представители на политическото ръководство още тези дни", коментира пред медиите Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Предстоят разговори по темата между политическото ръководство на ведомството и шестте профсъюза в него. Освен това екипът на Вучков ще търси в следващите дни подкрепа за планираната реформа и от парламентарните групи, както и неправителствения сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от България