МВР “търгува” контраразузнаването

МВР “търгува” контраразузнаването

Законът за създаването на новата Национална агенция “Сигурност” (НАС) да се разглежда в парламента в пакет с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и изменения в закона за МВР. Това поиска в сряда по време на правната парламентарна комисия зам.-вътрешният министър Камен Пенков, без да уточни за кои промени ведомството настоява. Депутати обаче веднага контрираха, че това не може да стане и заподозряха в искането на вътрешното министерство опит да се “изтъргува” изваждането на Национална служба “Сигурност” (НСС) от МВР, срещу което вътрешният министър Румен Петков (БСП) нееднократно се противопостави.

Народни представители обясниха пред Mediapool, че в НПК ще трябва да се гледат и решат правомощията на полицаите относно разследването, което сега се прави от дознатели и следователи. Според депутати вътрешният министър чрез промените в МВР ще се “бори” докрай и за запазване под някаква форма и на НСС, каквато идея той лансирал преди месец пред ръководството на БСП.

“Каквото и да иска да прави, не може в пакет да се разглеждат промените в тези закони със създаването на новата агенция, това са съвсем различни актове”, коментира депутат от управляващото мнозинство.     

На правната комисия и представители на управляващото мнозинство, и опозицията, поставиха въпроса за разследващите функции на бъдещата агенция, каквито в законопроекта не се предвиждат. Създаването на НАС, популярно вече като “българското ФБР”, бе лансирано през юни от премиера Сергей Станишев (БСП) със задача борба с организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта, финансови злоупотреби, измами и пр. Към агенцията ще преминат НСС, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. В законопроекта обаче никъде не е дадена дефиниция на „високи  етажи на властта”.

Филип Димитров (ОДС) попита дали НАС ще събира и анализира само подадената ѝ информация и какво ще се прави с нея. “Като се събира само информация, това е един перфектен начина да няма прозрачност”, коментира Димитров.

Татяна Дончева от БСП коментира, че в законопроекта за НАС ще се разграничат полицейските от информационните действия на структурата. Според нея не може да се дава на тази служба да обискира, да арестува, да си прави арести, защото има институции, които се занимават с тези действия.

Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) смята, че депутатите трябва допълнително да обсъдят въпроса как ще влезе НСС в бъдещата агенция, което не можело да бъде механично. “Миграцията, контролът на стоките с двойна употреба, са повече към полицейските правомощия, отколкото на агенцията”, аргументира се Стоилов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?