МВР тепърва ще готви планове за по-засилен миграционен натиск

ДПС недоволства: Трябваше да сме готови по-отдавна

Цветлин Йовчев

МВР тепърва ще готви планове за граничния контрол при по-засилен миграционен натиск. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който в четвъртък посети новосъздадения оперативен щаб в Елхово.

 

Решението за създаването на щаба бе взето от правителството в края на миналата седмица, като подобна структура ще работи и в Елхово предвид засиления бежански поток заради кризата в Сирия.

 

До 10 дни ще трябва да бъдат изготвени планове за организацията при по-засилен миграционен натиск, каза Йовчев, цитиран от пресцентъра на вътрешното ведомство.

 

Малко по-късно председателят на парламентарната военна комисия депутатът от ДПС Янко Янков коментира, че "трябваше да сме готови по-отдавна за това, което се случва". Той обаче прехвърли отговорността към правителството на ГЕРБ.

 

"Това, което се случва днес в Сирия, трябваше да го има в доклада за заплахите за националната сигурност от 2011 година, защото тези процеси не са от днес. Това са стари процеси. С действията, които извършваме, доста закъсняваме. Трябваше да сме готови по-отдавна за това, което се случва”, каза Янков.

 

Гражданската война в Сирия избухна в началото на 2011 г. и очакванията за увеличаване на бежанския поток са от месеци, но българското правителство едва миналата седмица взе "на сериозно" въпроса, като отпусна около половин милион лева допълнително и набеляза мерки за действие. Прогнозите на правителството са, че до края на годината броят на сирийските бежанци в България може да достигне 6-10 хиляди души.

 

Цветлин Йовчев каза още, че по границата ни с Турция вече са насочени достатъчно допълнителни сили на министерството, които помагат при обработването на документите на бежанците.

 

По-рано тази седмица Йовчев допусна, че България може и да затвори границата с Турция, но след това премиерът Пламен Орешарски и военният министър Ангел Найденов отхвърлиха този вариант.

 

Йовчев съобщи още, че на този етап няма съществена промяна на броя на нелегалните имигранти. През изминалото денонощие в района на българо-турската граница са спрени 43-ма чужденци, от които 18 са граждани на Сирия.

 

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор, Свиленградско, чийто капацитет е изчерпан и правителството по спешност търси нови сгради за настаняването им.

 

В тази връзка Йовчев ще направи оглед и на помещенията на териториите на Ямболска и Хасковска област, които евентуално могат да бъдат предоставени за настаняване на нелегални имигранти.

 

Вътрешният министър каза още, цитиран от "Фокус", че се обмисля да бъде изграден разпределителен център, където бежанците да бъдат регистрирани.

 

Той заяви, че не са обсъждани конкретни места за настаняване на бежанци в страната, а са в процес на проучване.

 

Продължава изграждането на системата за визуален контрол на границата, до 2015 г. тя трябва да бъде завършена. Министърът каза обаче, че ще търсим техническа помощ за повишаването на възможностите на наблюдение на държавната граница.

 

От месеци насам почти всекидневно МВР съобщава за десетки влезли в страната нелегални имигранти. Миналия месец бе поставен и своеобразен рекорд, като само за денонощие на границата бяха заловени над 100 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България