МВР тества с полиграф служителите си като мярка срещу престъпността

Снимка: БГНЕС

Служителите на МВР ще минават тестове за интегритет с полиграф, обяви в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като Министерският съвет прие 5 нови програми за развитие на борбата с битовата престъпност.

Новите мерки на силовото ведомство включват подобряване на превенцията чрез засилване на контрола над криминалния контингент, по-активно сътрудничество с охранителните фирми, наемане на временни щатни сътрудници в по-малките населени места, повишаване на интегритета на служителите и доверието на обществото в МВР.

"Трябва да има създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и че служители, ще бъдат съпричастни към целите на МВР. Тя е програма, която може би ще отнеме най-много време, тъй като реализирането на такава програма е изключително трудно и изисква повече време. Предвиждаме да работим по изграждане на правила за кариерно развити", поясни Йовчев по отношение на тестовете с полиграф на подчинените му.

По думите му "периодичните изследвания при всички положения трябва да бъдат в един период, който ще е повече от шест месеца като шест месеца е кратък период".

"Иначе какво ще става със служителите, за които се съмняваме в тяхната лоялност, те ще подлежат на допълнителна проверка. И ако тази допълнителна проверка установи, че тези съмнения са основателни, то по закон е ясно какво се случва с такива служители", каза още Йовчев.

"В момента Институтът по психология работи по такива програми. Има такива тестове, които могат да покажат това. Полиграфът именно показва дали се казва истина, или лъжа. Не е толкова трудно да се формулират няколко въпроса. Не е нещо, което ще разработваме наново", добави министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?