МВР трябва да опази 4000 храма на Цветница и Великден

Оправданието "отивам на работа" няма да важи през празниците, обяви главният секретар на МВР

Снимка: БГНЕС

МВР трябва да осигури полицейско присъствие, контрол на движението на хора и спре струпването им около 4000 храма в цялата страна. Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов. Униформен вероятно ще има навсякъде, макар да е и само един, обясни той. Полицаите ще следят за реда около църкви и манастири, но няма да влизат в самите храмове. Идеята е да се контролират подстъпите, за да не се допусне струпване на хора вътре. Иначе униформените нямат място в църквите, обясни Иванов.

КПП-та под пълна пара

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че не може да издаде заповед църквите да се затворят с полицаи и палки. Позицията му срещна пълното одобрение на Светия Синод, откъдето пък обещаха да не се допуска струпването на хора и да се следи за спазването на дистанция. Според Иванов от църквата са уверили, че на повечето места в страната литургиите ще бъдат изнесени навън, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус.

Всички останали мерки обаче ще се прилагат с пълна сила. Работата на КПП-тата няма да спира. Според главния секретар от там ще се пропускат само хора, които имат основателни причини за пътуване. Т.е. МВР от една страна няма да спре достъпа до църкви и манастири, но ще се опита да задържи хората по градовете.

"По никакъв начин няма да отслабим контрола и ще допускаме движение само когато това се налага", обясни Иванов.

https://www.mediapool.bg/gal/88/orig_2cd55e6bf2c6989aabd4e42664daa2b1.jpg
Снимка: БГНЕС

Той допълни, че и двата празника са в почивни дни, така че основанието за отиване на работа няма да е достатъчно, за да бъде пропуснат някой. Отделно от това КАТ ще изкара допълнителни екипи по пътищата, които ще следят с камери.

Главният секретар призова вярващите да се помолят вкъщи и обясни, че в храмовете трябва да носят лични предпазни средства.

Възможно е да има конфликтни ситуации

Навсякъде в София ще има засилено присъствие, като целият полицейски ресурс ще бъде изкаран на улицата, обясни шефът на столичната дирекция Георги Хаджиев. Той обясни, че в София има 101 храма.

"В крайна сметка е възможно да възникнат конфликтни ситуации, но молим гражданите за търпение", каза той.

Хаджиев допълни, че полицаите са специално инструктирани също да проявяват търпение. Според Иванов всички областни директори са срещали с местните митрополии, за да се уточнява организацията по празниците. Той обясни, че църквите ще бъдат третирани подобно на обществени места като магазини или аптеки – задължително спазване на дистанция между хората и носене на предпазни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България