МВР участвало в международна акция, задържала 1400 кг кокаин от Боливия

МВР участвало в международна акция, задържала 1400 кг кокаин от Боливия

МВР е взело участие в международна операция, при която е бил разбит канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Западна Европа, съобщи в петък главният секретар на министерството Светлозар Лазаров по време на съвместна пресконференция с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Разследващите са заловили рекордното количество от 1400 килограма кокаин, произведен в Боливия и предназначен за разпространение във Франция и други европейски държави. Дрогата е превозвана на борда на кораб, пътуващ от Чули за Франция.

По думите на Лазаров в родната полиция са постъпили оперативни данни за подготвяната доставка, след което той лично е утвърдил оперативна разработка по случая и е информирал европейските партньори.

"Установи се, че се касае за камион, в който се превозват резервни гуми на участниците в рали "Дакар". Беше установено, че гумите са напръскани със специален спрей, за да минат през скенерите. Във всяка една гума има по 100 кг кокаин, става дума за 1400 кг чист кокаин от Боливия, предназначен за европейския пазар", разказа главсекът.

Според предварителните изчисления на разследващите заловената дрога е на приблизителна стойност от 273 млн. евро. "Количеството наркотици е задържано на територията на Франция, снощи. Българите имат водеща роля в този канал. Разследването ще установи колко пъти и дали е имало и други доставки”, добави Светлозар Лазаров с уточнението, че през м.г. е задържан три пъти повече хероин и два пъти повече кокаин, отколкото през 2012 г.

Главсекът каза още, че не би се учудил, ако някои от участвалите в канала българи, са известни. Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан пък заяви, че това е било една от най-добрите акции срещу наркотрафика във Франция, като похвали дипломатично българските власти, че тя не би била възможна без тяхното съдействие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?