МВР удари банда за крупни обири, шетала из България

МВР удари банда за крупни обири, шетала из България

В съвместна акция на служители от няколко областни дирекции на МВР са арестувани десет души, които от доста време са извършвали обири на различни обекти в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Акцията е започнала в Пловдив, когато трима души са се опитвали да пробият дупка в стената на обменно бюро на площад "Гроздов пазар", в центъра на града, са били изненадани и арестувани на мястото на планирания обир. това е станало още на 18 декември в петък.

Тримата са криминално проявените Иван Радков, Петър Николов и Димитър Баталски от Пловдив. При задържането им те не са оказали съпротива, не са имали оръжие, но са се опитали да избягат и единият от тях е задържан с помощта на полицейско куче, обясни на специално свикана пресконференция в Пловдив директорът на местната дирекция на МВР Тодор Чонов, на която присъства и вътрешният министър.

При много добра координация между областните дирекции на МВР в Пловдив, Враца и София по-късно са задържани останалите седем съучастници в опита за обир. Двама от тях посещавали бюрото предварително, за да подготвят обира и са арестувани в София, а други петима - във Враца.

Министър Цветанов обяви, че единият арестуван от Враца е бившият началник на РУ на МВР в Бяла Слатина Тони Костадинов, уволнен по прословутия случай с "частния КАТ" отпреди няколко месеца. Тогава бяха задържани пътни полицаи от управлението, които от дълго време са рекетирали шофьорите по пътищата в региона, като това се е знаело отлично от местните хора.

По думите на Цветанов оперативни данни са показали, че Тони Костадинов е именно лицето, което е подавало информация за обекти, някои от които после са били обрани.

След уволнението си Тони Костадинов е кандидатствал за служител по сигурността в Окръжния съд във Враца, но сегашният арест е предотвратил "грешката" да заеме длъжността.

Според Цветанов към момента е доказано, че това е "изключително добре организирана престъпна група", която е действала на територията на цялата страна. В различна конфигурация задържаните са извършили обира на фирма в Троян през миналия месец и на клон на ЦКБ в Козлодуй през август, откъдето са били прибрани 120 000 евро. Групата е имала готовност да работи и на територията на Благоевград, Хасково и Димитровград.

По време на операцията в Пловдив и от домовете на задържаните са иззети технически средства за този вид обири, сред които апаратура за заглушаване на СОТ, радиостанции на честотата на полицията, мобилни телефони с предплатени карти за мобилни телефони, допълни директорът на ОУ на МВР в Пловдив Тодор Чонов. Той добави, че заедно с данъчните служби на всички арестувани ще бъде извършена проверка на имущественото им състояние.

На задържаните предстои да бъде повдигнато обвинение за кражби, подготовка за обири и грабежи в различна съпричастност, както и по текстове от компетенцията на Окръжната прокуратура, съобщи районният прокурор в Пловдив Димитър Ангелов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?