МВР удари фалшификатори на евро и документи в Южна България

Над 40 000 фалшиви евро, визи за САЩ, Гърция, Канада и няколко други държави задържа полицията при мащабна акция, провеждана на територията на цялата страна.

Акцията се провежда в София, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Пазарджик. До момента са проверени 47 обекта. Фалшивите евро банкноти са с номинал от 50,100, 200 и 500. Открити са и 400 000 фалшиви травъл чекове "Томас Кук" и еврочекове, фалшиви паспорти, печати, наркотици, компютри и дискове с програмни продукти.

Операцията, ръководена от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, се провежда съвместно със "Сикрет сървиз" и Европол. Щабът на управление на операцията е в Пловдив. Всички действия са съгласувани и с прокуратурата.

Десет души в Пловдив и трима в София са арестувани по случая, съобщи МВР.

На пресконференция в Пловдив ген. Бойко Борисов каза, че фалшивото евро е с изключително високо качество - банкнотите трудно се разпознават дори и в евробанките.

Около месец и половина наблюдаваме печатницата за фалшиви пари и документи в Пловдив, каза ген. Борисов и уточни, че в този случай сигналът не е подаван от чужди служби.

Двама от 13-те задържани вече са дали показания пред съдия. Това е едно престъпно сдружение, където всеки има своите задачи. Печатницата се е намирала в ТПК "Марица", каза още Борисов. Част от задържаните са се занимавали и преди със същата дейност, поясни той. Проследяването на престъпниците ни затрудни най-много, призна Борисов и допълни, че задържаните са много опитни и карат мощни автомобили.

Апелативният прокурор в града Росен Димов сподели, че за подготовката на операцията са използвани всички информационни фондове на РДВР-Пловдив и прокуратурата.

Анджело Анджелополус от "Сикрет Сървис" отбеляза, че благодарение на съвместната работа между българските специални служби и колегите им от "Сикрет Сървис", страната ни вече е извън списъка на държавите, които представляват заплаха за САЩ по линия на фалшифициране на долари.

Според министъра на вътрешните работи Георги Петканов, цитиран от БТА, акцията започнала тази нощ, е най-мащабната операция от такъв тип. По думите му този полицейски удар за дълго време ще извади от строя фалшификаторите.

В операцията участват над 360 полицейски служители, служители на НСБОП и следствието.

Споделяне

Още от България